Kelder impregneren

Kelder impregneren

Kelder impregneren: zo krijg je keldermuren terug droog

Vocht in je kelder is een knap lastige ontwikkeling die zo snel als mogelijk verholpen dient te worden. Een kelder impregneren kan één van de methodes zijn: hierbij worden de keldermuren geïmpregneerd met een vochtwerend materiaal zoals epoxycoating. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het product Kelder-Epoxy van Aquaplan.

Het belang van een droge kelder

Er kan door een vochtige kelder enorme schade ontstaan doordat je kostbare spullen worden aangetast. Ook gaat door vocht problemen de waarde van je woning omlaag. Los van alle punten die wij net genoemd hebben is het grootste probleem je gezondheid die eronder kan lijden omdat de luchtkwaliteit in de kelder en in huis zo afneemt. Redenen genoeg dus om je kelder weer droog te maken.

Producten om de kelder waterdicht te maken

Er bestaan tal van producten om de keldermuren en keldervloer te impregneren en/of helemaal waterdicht te maken. Ten eerste kan je zoeken naar waterdichte bezetting op basis van polymeercement. De producten CEMSEC van Rewah en WP DS Levell van Remmers zijn voorbeelden van waterdichte afdichtingsmortel. Kijk altijd goed naar de producteigenschappen en wees er zeker van dat het product geschikt is voor gebruik bij actieve of passieve waterdruk.

Een tweede product waarnaar je aandacht kan gaan, is kalkmortel. De laatste jaren is er hernieuwde interesse in kalkmortels voor gebruik in metsel- en voegwerk vanwege hun duurzaamheid, elasticiteit en ecologische eigenschappen (bron: Artisan Stucco). Kalkmortel is zeer geschikt voor:

  • Metselwerk en voegwerk met baksteen en natuursteen
  • Constructie van gewelven
  • Gebruik in vochtige plaatsen zoals kelders
  • Restauratie van metselwerk en voegwerk in historische gebouwen

Belangrijk: gebruik geen gips in de kelder

Tenzij je een waterdichte betonkelder hebt, mag je nooit de keldermuren bezetten met gewone gips. Het is niet omdat je een “droge” kelder hebt, dat er geen water zou verdampen via de keldermuren! Als je toch gips gebruikt in de kelder, is het resultaat meestal heel lelijk na enkele weken tot maanden (zie foto hieronder).

gips in de kelder

Gebruik nooit gewone cementmortel

Ten tweede is het belangrijk dat je weet dat je geen gewone cementmortel mag gebruiken in de kelder: hiermee zet je alles dicht en verstoor je de natuurlijke processen. Het vocht dat op natuurlijke wijze in de keldermuren aanwezig is, zal met een niet-ademende cementmortel andere plaatsen opzoeken.

Nadien kan je ook de keldermuren schilderen met aangepaste verf.

De kelder impregneren is gespecialiseerd werk

Een kelder impregneren is gespecialiseerd werk, tenminste als je echt een garantie wilt hebben op een droge kelder. Overweeg daarom om een gespecialiseerd en erkend vochtspecialist naar het probleem te laten kijken.

Via deze website kan je gebruik maken van een gratis vochtexpertise zonder verplichtingen. Een erkend specialist (met de juiste opleiding, vergunningen en gespecialiseerde meettoestellen) komt vervolgens langs om een vochtanalyse van de kelder te doen. Probeer het gratis of lees enkele reviews op deze pagina.

Ga zelf aan de slag met een impregneermiddel voor de kelder

In de gekende doe-het-zelfzaken zoals Gamma of Hubo kan je natuurlijk ook impregneermiddelen vinden. Daarnaast bieden steeds meer webshops producten voor de kelder aan.

Hier maken we een overzicht van alle impregneermiddelen die in de kelder kunnen toegepast worden. Heb je een product dat niet in de lijst staat maar er wel in hoort? Stuur ons een e-mail op [email protected] en wij voegen dit graag toe.

MerkProductURL
Köster Kelderafdichting BinnenzijdeBekijk website
AquaplanKelder EpoxyBekijk website
HuchemSteen & Beton ImpregneerBekijk website
Everbuild402 WATERSEALBekijk website
VentosilVentosil Beton10 Beton impregneer - Oplosmiddelbasis - Water en Vuil AfstotendBekijk website
Hydrastop Gevel steen en metselwerk impregneer middel Hydrastop ProBekijk website

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER