Gevelreiniging: werkwijze, voordelen, nadelen en prijzen

Een mooie voorgevel is het visitekaartje van je woning

Wanneer je een woning gaat bezichtigen, dan zal de voorgevel het eerst bekeken worden. Het is vaak de voorgevel die je een goed of negatief gevoel geeft voordat je naar binnengaat. De voorgevel en de andere buitenmuren moeten er daarom bij een woning altijd goed onderhouden en uitnodigend uitzien. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de gevelreiniging van (vochtige) buitenmuren.

De noodzaak van gevelreiniging

Het is niet alleen de uitstraling van de woning die belangrijk is voor een woning, maar het draagt ook bij aan de levensduur van de woning. Een gevel kan er natuurlijk slecht uitzien, omdat hij vuil is. Dan is de oplossing hem te laten reinigen. Er kunnen ook scheuren zijn ontstaan in de muren. Laat die door een vakman repareren, zodat de herstelwerkzaamheden niet meer zichtbaar zijn. Door het slecht onderhouden van de buitenmuren kunnen ze op een bepaald moment ook vocht doorlaten. Wanneer het vocht naar binnenkomt kan dat schade veroorzaken aan de binnenzijde van de woning. Ook zal daar bij een eventuele verkoop van de woning naar  gekeken worden. De woning zal daardoor minder opleveren.

Laat de vakman de buitenmuren reinigen

Wanneer je een vakman inhuurt, zal hij eerst de gevels gaan bekijken om te kunnen bepalen wat er gedaan kan en moet worden. Hij zal bekijken wat hij moet gebruiken om de buitenmuren goed schoon te maken.

Omdat er bij het schoonmaken van de gevel vaak een chemisch middel wordt gebruikt, zal hij na moeten gaan wat hij kan gebruiken. Zou hij bij het schoonmaken een verkeerd chemisch middel gebruiken, dan zou de gevel kunnen verpulveren en dat mag natuurlijk niet.

Ook zou hij gebruik kunnen maken van zandstralen. Hierbij worden onder hoge druk zandkorrels op de muur gespoten. Het aanwezige vuil zal daarbij  verdwijnen als sneeuw voor de zon. Deze methode wordt vaak bij bakstenen muren gebruikt.

Soorten gevelreiniging (bij verschillende soorten schade aan de buitenmuren)

Is de muur vervuild met verf of grafitti, dan kan de muur worden schoongemaakt met zandstralen, maar ook door stoomreinigen. Ook wordt deze methode toegepast als de muur voorzien is van klimop of mos. Hierbij wordt het water verhit tot 145 graden Celsius en onder een hoge druk tegen de gevel gespoten.

Wanneer de muur ernstig is vervuild, dan wordt aan het verhitte water een chemisch middel toegevoegd. Ook muren met roetaanslag kunnen zo gereinigd worden.

In enkele gevallen zijn deze methoden niet afdoende om de gevels te reinigen. Dan kan er een laserreiniging worden toegepast: dat is de meest arbeidsintensieve methode. Door het licht van deze laser wordt het vuil letterlijk verdampt. Deze techniek van gevelreiniging is heel geavanceerd en ook duurder. Zitten er in de stenen in de buitenmuur echter metalen pigmenten? Dan kan zo’n laserbehandeling helaas niet worden gebruikt.

Nabehandeling van de gevel: met gevelimpregnatie

Na het reinigen moeten de muren altijd weer voorzien worden van een impregnerende laag om te beschermen tegen vochtdoorlatendheid.

Conclusie: moet je je gevel laten reinigen of niet?

Wanneer je de gevel van de woning, voordat je hem te koop aanbiedt, schoon laat maken, dan zal de woning niet alleen meer waard zijn, maar ook sneller verkocht zijn. Dus het is zeker de moeite waard om er voor te zorgen dat de gevel het visitekaartje is van de woning.

Als je je gevel wilt laten reinigen kan je hiervoor verschillende bedrijven contacteren en moet je de keuze maken: wil je de gevel chemisch of biologisch reinigen? Voor chemische reiniging bestaan tientallen reinigingsbedrijven, terwijl voor biologische reiniging voornamelijk Bionano bekend staat als biologisch product.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER