Witte aanslag op muur

Witte aanslag op de muur - dit kan je doen

Een witte aanslag op de muur, wat kun je hieraan doen?

Een witte aanslag op je muur ziet er niet mooi uit en kan zelfs zorgen voor blijvende schade aan je huis. Daarom is het belangrijk om er iets aan te doen. Wat je eraan kunt doen, hangt af van de oorzaak van de witte aanslag.

Waarom is de aanslag eigenlijk wit?

Door een onderliggend vochtprobleem in de muur, denk hierbij bijvoorbeeld aan optrekkend grondvocht, ontstaat er een chemische reactie. De witte aanslag die dan tevoorschijn komt is salpeter. Waterdamp in de lucht wordt aangetrokken door salpeter waardoor het vochtprobleem in de muur groter wordt. Witte aanslag is dus geen vorm van schimmel.

Witte aanslag op je muur bestrijden: ofwel met muurinjecties ofwel met gevelimpregnatie

Verschillende factoren kunnen een oorzaak zijn. Je hebt kalkuitslag, zoutuitslag en een witte aanslag door salpeter. De aanslag op een muur veroorzaakt door salpeter komt door een onderliggend vochtprobleem in de muur.

In eerste instantie moet de oorzaak aangepakt worden. Doe je dit niet, dan komt de witte aanslag gegarandeerd terug. Als de oorzaak optrekkend vocht was, kan je bijvoorbeeld de muur laten injecteren met een vochtwerende gel. De gevel laten impregneren is de oplossing bij doorslaand vocht.

Witte schimmels in huis? Bereken de prijs van een herstel!

Schimmels?

Bereken de prijs voor een renovatie/herstel via deze module.

Gratis en onafhankelijk 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Volgende stap: nu kun je de witte aanslag aanpakken

Als je ervoor kiest om de witte aanslag zelf te verwijderen, zorg dan voor de juiste producten en materialen. Denk hierbij ook aan een goed mondmasker voor je eigen bescherming en heel goede handschoenen . De eerste stap is het verwijderen van zoveel mogelijk aanslag met een harde borstel.

Hierna maak je de muur schoon met een oplossing van 1 deel zoutzuur en 10 delen water. Let op: zoutzuur geeft brandwonden en irriteert de luchtwegen. Handschoenen en een veiligheidsbril zijn een vereiste als je werkt met zoutzuur. Zorg ook voor veel ventilatie als je werkt met zoutzuur.

Hierna moet je de muur goed afborstelen met deze oplossing en vervolgens de muur een aantal weken laten drogen. Vervolgens kun je de muur behandelen met een anti-salpetermiddel.

Witte aanslag laten verwijderen door een professional

Als je besluit de witte aanslag te laten verwijderen door een specialist kun je contact opnemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in gevelreiniging en/of vochtwerende behandelingen. De kosten hiervan hangen af van het achterliggende probleem en de oplossing die daarvoor nodig is. Het reinigen en impregneren van een muur wordt per vierkante meter in rekening gebracht. De kosten voor het reinigen kunnen wisselen tussen de tien en achttien euro per vierkante meter.