Vochtige kruipkelder behandelen

Vochtige kruipkelder behandelen

Last van een vochtige kruipkelder?

Als er één plaats is waar vocht bijna bij iedereen aanwezig is, dan is het toch in de kelder en kruipkelder. De kruipkelder zit dichter tegen de grond, het is er donker en al zeker geen verwarming of ventilatie genoeg aanwezig. Een vochtige kruipkelder is dus een fenomeen dat bij veel kruipkelders voorkomt.

Zeker in oude huizen zal de kruipkelder wel vochtig genoeg geweest zijn. Als je een nieuwe woning bouwt, kan je deze vochtproblemen beter incalculeren.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten als je kruipkelder kampt met vochtproblemen, als er water in staat, als je schimmelsgroei merkt in de kruipkelder, als er een muffe geur hangt of als je opstijgend vocht merkt. Simpel gezegd: als je een onbruikbare kruipkelder hebt door vocht heb je nu het juiste artikel gevonden om terug een volledig bruikbare kruipkelder te bekomen.

Vochtige kruipkelder behandelen

Het komt heel vaak voor!

In bestaande kruipkelders komen vochtproblemen zoals opstijgend vocht en waterinsijpeling vaak voor. Gelukkig bestaan er methodes om vochtige kruipkelders definitief te dichten en terug kurkdroog te maken. Hierdoor stijgt de waarde van je woning en komt er nieuwe beschikbare ruimte vrij in huis (want in een droge kruipkelder kan je terug spullen opbergen of zelfs voedsel bewaren).

Staat je kruipkelder onder water?

Heb je een vochtige kruipkelder die onder water staat? Verder hieronder beschrijven we hoe je een kruipkelder kan laten bekuipen: hierbij is het simpelweg onmogelijk dat je kruipkelder onder water komt te staan in de toekomst. Een kelderbekuiping legt namelijk een volledig nieuwe waterdichte laag op de muren en vloer van deze kruipkelder.

Natuurlijk heb je een kelderbekuiping niet in 1-2-3 geregeld. Daarom kan je als tussenoplossing voor kruipkelders onder water altijd gebruik maken van een krachtige dompelpomp.

Lees hieronder verder voor alle stappen om een kruipkelder met vochtproblemen helemaal droog te maken via een kruipkelderbekuiping.

Hoe een vochtige kruipkelder behandelen

Dit is meestal een werkje dat je beter uitvoert in de zomer dan in de winter. Dan zal de kelder ook minder vochtig zijn en kan hij vlugger drogen.

Stappenplan voor de behandeling van kruipkelders:

  1. Eerst muren checken op gaten en scheuren. Deze opnieuw opvullen en dichten. Het opvullen doe je best met een sneldrogend product.
  2. De binnenmuren kan je behandelen met een waterdichte pleister, zo hou je het vocht buiten.
  3. De pleister aanbrengen volgens de gebruiksaanwijzing die bij het product zit. Er zijn ook verschillende soorten, dus is het heel belangrijk goed na te gaan welke jij dient te gebruiken.
  4. Je kan het best een paar lagen aanbrengen om zeker te zijn dat het echt waterdicht is. Hetzelfde kan je nadien met de vloer ook doen.
  5. Dat noemen ze een kelderdichting. Met deze behandeling zou er geen water meer mogen binnendringen in de vochtige kruipkelder. Een kelderdichting is de meest effectieve oplossing om je kelder vochtvrij te krijgen.

Tip: lees ook het artikel over kelderdichting. Hierin wordt van A tot Z beschreven hoe een kelder (en ook kruipkelder) helemaal droog wordt gemaakt!

Belangrijk: hoe hoog is de kruipkelder?

De meeste mensen met vocht in de kruipkelder laten dit behandelen door specialisten, omdat het simpelweg te moeilijk is om hier zelf mee te beginnen (en de kans dat het mislukt als je zelf de kruipkelder bekuipt, is heel reëel). Als je een vochtspecialist uitnodigt om langs te komen is het heel belangrijk dat je deze informatie meegeeft:

  • Hoe groot je kruipkelder is
  • De hoogte van je kruipkelder
  • De toegang tot de kruipkelder: is het via een luik of deurtje? Hoe groot zijn deze?

Er bestaan vochtbestrijding bedrijven die gespecialiseerd zijn in kruipkelders (en andere bedrijven laten kruipkelders liever aan zich voorbij gaan). Om een kruipkelder vochtvrij te maken, is namelijk ander materiaal nodig. Bepaalde grote machines of grote materialen kunnen niet in de kruipkelder, daarom moet het vochtbestrijdingbedrijf zich vaak kunnen aanpassen aan deze omstandigheden.

Geef dus zeker deze informatie mee met je aanvraag voor gratis vochtexpertise, zo ben je zeker van een snelle vochtdiagnose door het juiste type bedrijf. Doe je dit niet, dan zal je zoektocht naar een bedrijf met de juiste specialisaties langer duren.

Twijfels? Laat een vochtexpert gratis kijken naar het probleem

Laat je vochtige kruipkelder zeker ook nakijken door vochtexperts op het gebied van vochtproblemen. Vaak zijn er onzichtbare vochtoorzaken en is een simpele kelderbekuiping – indien de onzichtbare problemen niet mee ingecalculeerd zijn – niet doeltreffend. Een vochtexpert komt gratis langs voor een plaatsbezoek en expertise. Hiervoor kan je deze website gebruiken om een erkend vochtspecialist te vinden in je regio. Via het menu van de website kom je terecht in de zoekmodule waar je in enkele muisklikken de juiste vochtspecialist, met expertise in vochtige kruipkelders, kan vinden.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER