Randdrainage systeem in de kelder

Randdrainage kelder

Zit je met vragen over randdrainage (ook wanddrainage genoemd) rondom de kelder? Heb je bijvoorbeeld ideeën nodig over de prijs van een kelderdrainage systeem in de wand? Wil je meer weten over de methode die men gebruik om randdrainage in de kelder te leggen? In dit artikel geven we alle informatie die je nodig hebt om een juiste beslissing te nemen om eindelijk terug een droge kelder te krijgen.

Tip: lees ook ons artikel over kelderdichting voor meer algemene informatie.

Waarom randdrainage in de kelder?

Hier trappen we misschien een open deur in maar toch starten we hier graag mee: waarom plaatsen mensen een randdrainagesysteem in de kelder? Het antwoord is eenvoudig: een droge kelder heeft tal van voordelen en randdrainage kan hierbij helpen. We sommen hieronder deze voordelen op:

  • Terug een gezond, droog huis. Droog wonen in een onderhouden huis geeft een prettig gevoel.
  • Geen kans op opstijgend vocht dat vanuit de kelder naar het gelijkvloers stijgt.
  • Een droge kelder kan dienen als veilige opbergruimte voor voedingswaren of dranken.
  • Kelders met droge lucht kennen geen schimmelproblemen (of toch veel minder dan normaal).
  • Als je kelder droog is, stijgt de waarde van de woning aanzienlijk. Een woning met een vochtige kelder schrikt kandidaat-kopers enorm af en heeft zeker een invloed op de prijs.

Kortom, je hebt gelijk dat je naar oplossingen zoekt om de kelder terug droog te krijgen. En we hebben goed nieuws: hiervoor bestaan verschillende technieken waarvan randdrainage in de kelder er eentje is! Een andere techniek is kelderbekuiping maar die methode bespreken we in dit artikel.

Tip: lees ook dit artikel over de kostprijs van kelderdrainage

Randdrainage kelder
Randdrainage kelder

Hoe plaatst men randdrainage in de kelder?

De kimnaad in de kelder is een typische plek waarlangs vocht de kelder kan binnensijpelen. Dit komt omdat veel kelder een betonnen vloerconstructie hebben, terwijl de muren in baksteen zijn gebouwd. Betonnen vloeren kunnen zich niet goed hechten aan bakstenen muren, waardoor de kimnaad, de plek waar de vloer en de muur elkaar kruisen, niet volledig waterdicht is. Aangezien het vocht niet door de betonnen vloer geraakt, zal het zich dus een weg banen naar de naden.

Bij randdrainage zal men een soort van goot van waterdicht cement metselen, waar al dit vocht verzameld zal worden. De goot zal aangemaakt worden aan de binnenkant van de buitenmuren, aangezien het deze muren zijn die zullen te lijden hebben onder het binnenkomend sijpelwater. Is er een kruising met andere binnenmuren, dan zal men die doorgaans doorslijpen, aangezien het drainagekanaal uit één enkel geheel moet kunnen bestaan.

Via deze goot wordt het vocht uiteindelijk afgeleid naar een put, van waaruit het naar een afvoerkanaal gepompt wordt, zoals bijvoorbeeld de riool. Meestal bevindt de put of cilinder zich op het laagste niveau, zodat het sijpelwater via het drainagekanaal een neerwaarts traject kan afleggen naar de put. De put is dikwijls voorzien van een sensor, die meet wanneer de put vol begint te raken en het water dus weggepompt moet worden.

Randdrainage kan enkel worden toegepast wanneer je een waterdichte betonvloer hebt. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld een bakstenen keldervloer niet in aanmerking komt voor een systeem van randdrainage. Dit komt omdat baksteen een poreus materiaal is, waardoor sijpelwater ook via de vloer naar boven kan komen. Is de vloer poreus en laat het water door, dan is vloerdrainage de juiste optie.

Kelderdrainage met noppenfolie?

Een veelgezochte methode in kelderdrainage is deze met noppenfolie maar dit is een veelgemaakte vergissing. Noppenfolie gebruikt men enkel bij vloerdrainage: een vochtbestrijding techniek die geschikt is voor kelders met hoge grondwaterdruk. Als vocht de vloer van de kelder infiltreert (onder druk van het grondwater) zal vloerdrainage de beste oplossing bieden. Hierbij bedenkt een noppenfolie de vloer waarna men dit noppenmembraan bedenkt met beton of keramische tegels.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER