Vocht in de muur door lekkage? Dit moet je weten

Vocht in de muur door een lekkage

Inleiding: vochtproblemen door lekkage

Lekkage, damp of slechte isolatie kunnen in woonhuizen vocht in muren veroorzaken. In het begin is vocht in muren moeilijk op te merken. Ondanks dat het meteen problemen veroorzaakt, komen bewoners vaak pas in actie als er muffe luchten geroken worden of als er schimmel op muren verschijnt. Als je in dit stadium actie onderneemt, heb je de kans dat er al structurele schade aan je huis is ontstaan. Herstel zal na langdurige vochtproblematiek een stuk ingrijpender zijn dan na vroegtijdig ingrijpen.

Vocht in muren door lekkage: veelvoorkomende problemen

Veelal wordt vocht in muren veroorzaakt door lekkage. Door achterstallig onderhoud of beschadiging van de buitenzijde van het huis, ontstaan plekken waar lekkage plaatsvindt. Denk hierbij aan regenwater via muren, maar ook aan lekkende daken of beschadigde leidingen. De plek waar je vocht waarneemt, hoeft niet direct de plek te zijn waar de lekkage zit. Het is een bekend verschijnsel dat vocht zich via kieren en richels over flinke afstanden kan verplaatsen en pas zichtbaar wordt op een geheel andere plek, dan waar de lekkage zich bevindt.

> VRAAG GRATIS VOCHTDIAGNOSE DOOR EEN ERKEND VOCHTEXPERT UIT DE BUURT

Alles wat je moet weten over lekkages in muren

Hoe lang moet een muur drogen na lekkage?

Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.

Belangrijk: laat eventueel aanwezige oplosbare muurzouten (lees ook dit artikel hierover) eerst omzetten naar onoplosbare zouten. Er bestaan verschillende producten die ervoor zorgen dat de zouten kristalliseren. Eén van deze producten is bijvoorbeeld Rewah Saltremover maar er zijn hier ook nog veel varianten op, beschikbaar in Hubo, Gamma of Brico. Hierna kan je ze gemakkelijk droog terug afborstelen.

vocht door lekkage

Het opsporen van lekkages

Ondanks dat lekkages moeilijk te vinden zijn, kunnen ze wel opgespoord worden, door er actief naar te zoeken. Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van vocht in de muren door lekkage kan je de volgende stappen doorlopen. De eerste stap is onderzoeken van de kruipruimte: als je hier natte plekken vindt is dat een teken dat je ergens een lekkage hebt.

Vervolgens controleer je de muren van het huis aan de buitenzijde. Als er plekken met mos te vinden zijn, is dat een teken dat de muren “nat” zijn. Ook donkere plekken in muren kunnen duiden op een vochtprobleem.

Als laatste onderzoek je de binnenzijde van het huis, waarbij je alle muren langsgaat. Je zoekt naar koude en klamme plekken in muren door te voelen. Je kijkt naar aanwezigheid van schimmels of zwarte puntjes. En je ruikt of er muffe geuren zijn. Onderzoek vooral de plekken achter kasten, meubels of gordijnen. Muren die nat en afgedekt zijn tonen sneller vochtproblemen.

De aanpak van de lekkage

De aanpak bestaat uit drie onderdelen: ten eerste het verhelpen van de lekkage. Schakel hiervoor een specialist in. De volgende stap is drogen van de muur. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de omvang van de lekkage. Controleer regelmatig of de muur nog vochtig is.

Als de muur droog is kan je de schade aanpakken. Als er structurele schade is ontstaan aan dragende muren, door langdurige vochtproblematiek, is het verstandig om een expert in te schakelen. Als het geen dragende muur is, of als de structuur van de muur nog intact is, kan je zelf ook de schade herstellen. In een goede doe-het-zelf-winkel kunnen ze je uitstekend adviseren hoe je dit moet aanpakken.

Prijs berekenen herstelling lekken tegen vocht

Een lek?

Bereken de prijs voor een renovatie/herstel via deze module.

Gratis en onafhankelijk 5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Vochtbestrijding in Vlaanderen en België

Vul dit formulier in en ontvang binnen de 12 uur een afspraak voor gratis vochtdiagnose door een erkend vochtexpert uit je regio (meer dan 125 bedrijven in België).

Je verzoek wordt automatisch aan maximaal 4 nabije bedrijven kenbaar gemaakt. Je kiest zelf door hoeveel en/of welke bedrijven je wilt worden gecontacteerd voor een afspraak. Je kan ook een vrijblijvende offerte vragen indien je dit wilt.

Belangrijk om te weten: een vochtdiagnose is steeds door een in Vlaanderen erkend vochtexpert uitgevoerd (WTCB-erkenning). Deze is altijd gratis zonder verdere verplichtingen achteraf. Woon je in Nederland? Dan moet je dit formulier gebruiken om in de Nederlandse database te zoeken naar een vochtdiagnose.

Specifieke vragen? Noteer deze alvast in het formulier op het einde van deze aanvraag.