Vocht in de muur door lekkage? Dit moet je weten

Vocht in de muur door een lekkage

Vochtproblemen door lekkage

Lekkage, damp of slechte isolatie kunnen in woonhuizen vocht in muren veroorzaken. In het begin is vocht in muren moeilijk op te merken. Ondanks dat het meteen problemen veroorzaakt, komen bewoners vaak pas in actie als er muffe luchten geroken worden of als er schimmel op muren verschijnt. Als je in dit stadium actie onderneemt, heb je de kans dat er al structurele schade aan je huis is ontstaan. Herstel zal na langdurige vochtproblematiek een stuk ingrijpender zijn dan na vroegtijdig ingrijpen.

Vocht in muren door lekkage

Veelal wordt vocht in muren veroorzaakt door lekkage. Door achterstallig onderhoud of beschadiging van de buitenzijde van het huis, ontstaan plekken waar lekkage plaatsvindt. Denk hierbij aan regenwater via muren, maar ook aan lekkende daken of beschadigde leidingen. De plek waar je vocht waarneemt, hoeft niet direct de plek te zijn waar de lekkage zit. Het is een bekend verschijnsel dat vocht zich via kieren en richels over flinke afstanden kan verplaatsen en pas zichtbaar wordt op een geheel andere plek, dan waar de lekkage zich bevindt.

Het opsporen van lekkages

Ondanks dat lekkages moeilijk te vinden zijn, kunnen ze wel opgespoord worden, door er actief naar te zoeken. Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van vocht in de muren door lekkage kan je de volgende stappen doorlopen. De eerste stap is onderzoeken van de kruipruimte: als je hier natte plekken vindt is dat een teken dat je ergens een lekkage hebt.

Vervolgens controleer je de muren van het huis aan de buitenzijde. Als er plekken met mos te vinden zijn, is dat een teken dat de muren “nat” zijn. Ook donkere plekken in muren kunnen duiden op een vochtprobleem.

Als laatste onderzoek je de binnenzijde van het huis, waarbij je alle muren langsgaat. Je zoekt naar koude en klamme plekken in muren door te voelen. Je kijkt naar aanwezigheid van schimmels of zwarte puntjes. En je ruikt of er muffe geuren zijn. Onderzoek vooral de plekken achter kasten, meubels of gordijnen. Muren die nat en afgedekt zijn tonen sneller vochtproblemen.

De aanpak van de lekkage

De aanpak bestaat uit drie onderdelen: ten eerste het verhelpen van de lekkage. Schakel hiervoor een specialist in. De volgende stap is drogen van de muur. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de omvang van de lekkage. Controleer regelmatig of de muur nog vochtig is.

Als de muur droog is kan je de schade aanpakken. Als er structurele schade is ontstaan aan dragende muren, door langdurige vochtproblematiek, is het verstandig om een expert in te schakelen. Als het geen dragende muur is, of als de structuur van de muur nog intact is, kan je zelf ook de schade herstellen. In een goede doe-het-zelf-winkel kunnen ze je uitstekend adviseren hoe je dit moet aanpakken.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel