Bouwdroger in kelder: ontvochtiging tegen condens en vocht

Bouwdroger in de kelder

Bouwdroger in kelder

Vocht in je kelder kan voor veel problemen zorgen. Vocht brengt schimmels, een muffe geur en soms zelfs materiële schade met zich mee. Tijdens de bouw van je woning is het vaak moeilijk om je kelder volledig droog te houden. Een bouwdroger kan je helpen met condens en vocht in je kelder.

Principe

Een bouwdroger of condensatiedroger is een luchtontvochtiger. De droger onttrekt vocht uit de muren en vloer doordat het apparaat vocht uit de lucht opneemt. Deze werkt volgens het condensatieprincipe. Het apparaat zuigt door middel van een ventilator de lucht in de ruimte aan en zuigt deze in het apparaat. Vervolgens wordt deze lucht door een verdamper geblazen. In de verdamper zitten metalen plaatjes die gekoeld worden.

Wanneer we de vochtige lucht daar door deze metalen plaatjes blazen, zal de vochtige lucht condenseren. Het vocht uit de lucht wordt omgezet in water en zal opgevangen worden in een reservoir. De droge lucht kan vervolgens het apparaat verlaten. Een condensator zet vochtige lucht dus eigenlijk om in droge lucht en water. De droge lucht die de bouwdroger verlaat zal ook een paar graden warmer zijn dan de ingaande vochtige lucht.

Soorten bouwdrogers

Het principe van elke bouwdroger is gelijk: ze werken steeds volgens het condensatieprincipe. Er zijn echter wel verschillende groottes van apparaten. Hoe groter je kelder, hoe groter je luchtdroger moet zijn. Bij grote kelders zal het apparaat een hogere zuigkracht nodig hebben om de hele ruimte te kunnen onttrekken van vocht.

Koop of huur je best zo’n bouwdroger?

Een gemiddelde bouwdroger kost tussen de 500 en 1500 euro. Wanneer je deze enkel wilt gebruikten tijdens de bouw van je woning is deze aankoop nogal duur. Je kan op verschillende plaatsen bouwdrogers huren voor enkele euro’s per dag.

Conclusie

Het is zeker aan te raden om tijdens de bouw van je woning een bouwdroger te huren om zo je (kelder)muren droog te houden en verdere vochtproblemen te vermijden. Vochtdrogers zijn niet schadelijk want ze werken volgens het natuurlijke condensatieproces.

Heb je een vochtprobleem dat niet op te lossen is met een bouwdroger? Lees dan zeker ons artikel over kelderdichting eens.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER