Doorslaand vocht in de badkamermuur

Wanneer je doorslaand vocht in de badkamermuren hebt, moet je dat zo snel mogelijk  oplossen. Doorslaand vocht door een badkamermuur kan worden veroorzaakt door een poreuze buitengevel, een brug tussen de spouwmuur of een lekkage.

Is je badkamer naast de slaapkamer? Dan zal bij doorslaand vocht in de badkamermuur waarschijnlijk ook de slaapkamermuur (deels) vochtig worden. Hierdoor kunnen schimmels ontstaan, kan het behangpapier loslaten of komen er blazen in het pleisterwerk of de gyproc. Bovendien is het leven in een ruimte met vochtproblemen natuurlijk niet goed voor de gezondheid. In dit artikel bespreken we alle manieren om vochtdoorslag te voorkomen.

Preventief: wat kan je doen?

Wat kan je doen voor het tegengaan van doorslaand vocht door de badkamermuur? Er zijn verschillende oplossingen voorhanden die je kunnen helpen om dit probleem te voorkomen.

De leidingen onderzoeken

Er kan ergens een lekkage in een van de leidingen aanwezig zijn. Woon je in een gebied waar je hard water hebt, dan kan de leiding dicht gaan zitten door kalksteen. Het kan zelfs zover komen dat een leiding kan gaan scheuren waardoor er water in de muur gelekt wordt. Er kan ook schade zijn ontstaan als je een gaatje in de muur geboord hebt.

Wanneer je denkt dat je een lekkage hebt die de vochtplek veroorzaakt, dan kun je het beste een vakman bellen. Laat hem door middel van lekdetectie de juiste plaats bepalen waar de lekkage in de muur zit. Hij kan dan gericht aan het werk gaan, zodat er weinig schade wordt veroorzaakt. Wanneer de lekkage is verholpen zal de vochtplek ook verdwijnen.

Tip: roep eerst de hulp in van je brandverzekeraar. De meeste brandverzekeringen hebben ook waterschade door lekken opgenomen in de polis. In dat geval kan je de schade van zo’n lek of doorslaand vochtprobleem in de badkamermuren verhalen op je brandverzekering.

De verzekeraar zal in veel gevallen ook betalen voor een professionele lekdetectie. Dat is alweer een kost minder!

Het schilderen van de muur

Door op de muur van je badkamer een nieuwe waterkering aan te brengen zal het vocht er niet meer door kunnen trekken. Je moet een verfsoort nemen die gebruikt kan worden bij sanitair. Ook moet de verf geschikt zijn om toe te passen op vochtige muren. De verf zal ervoor zorgen dat er geen vocht meer door de muur kan trekken.

Let op: de meeste verfsoorten zijn niét geschikt om water tegen te houden. Je moet dus heel specifieke verfsoorten kiezen die ook waterwerend zijn en tegen waterdruk kunnen.

Wees je ervan bewust dat een likje verf aan de binnenzijde van de muren misschien wel de symptomen doet afnemen, maar lang niet zorgt voor een definitieve oplossing. Hiervoor moet gekeken worden naar de oorzaken van het doorslaande vocht. Vaak is de oorzaak van doorslaand vocht in de buitenmuur te vinden. Deze is ofwel versleten, bevat barsten of ontbrekende voegen, of heeft bouwfouten tussen de twee spouwbladen waardoor vocht horizontaal kan doorstoten.

Het impregneren van de (badkamer)muur

Een muur impregneren is in feite hetzelfde als een muur schilderen… Met dat verschil dat een impregnatie altijd aan de buitenmuur gebeurt en een bepaald product op de gevel aanbrengt dat vuil en water afstoot. Anderzijds zorgt de impregnatie niet voor een verstikking: het vocht dat in de muur aanwezig is kan dus wel nog naar buiten! Dat is heel belangrijk want anders leidt dit terug tot andere problemen.

Een impregneermiddel trekt diep in de muren (in tegenstelling tot verf). Hierdoor wordt een waterkerende laag aangebracht. Na een korte tijd zal er geen vocht meer in de badkamermuur kunnen trekken.

De kosten om een muur waterkerend te maken

Voor de kosten om een (badkamer)muur te laten impregneren of te laten schilderen kan  een prijsindicatie worden opgegeven. Laat daarvoor bij meerdere vakbedrijven een offerte opmaken. Je zult verbaasd zijn van de grote prijsverschillen die er onderling zijn.

Je hoeft natuurlijk niet de goedkoopste of duurste te nemen, maar neem die waar je een goed vertrouwen in hebt. Als indicatie kun je uitgaan dat het impregneren ongeveer € 12.00 per vierkante meter kost en bij het gebruik van een vochtafstotende verf € 32.00 per vierkante meter.

Laatste tip: wanneer je doorslaand vocht hebt, moet je dat snel verhelpen, ook al kost het geld. Doe je dat niet, dan kan de schade die er ontstaat aan de woning veel groter worden.

Zeker in badkamermuren is het belangrijk dat je zorgt dat doorslaand vocht snel aangepakt wordt, net als andere vochtproblemen. De badkamer is vochtgevoelig en moet zo droog mogelijk gehouden worden, met een goede ventilatie. Wees hier alert voor want het is meestal in vochtige ruimtes als badkamers dat de vochtproblemen in muren het meeste kans maken om zich te ontwikkelen.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER