Vochtige muur behandelen: uitdrogen

Vochtige muur uitdrogen

Hoe droog je muren uit na waterschade?

Als er je waterschade in huis is overkomen, worden niet alleen de vloeren aangetast, maar vaak ook de muren. Het is dus essentieel om te weten hoe je vochtige muren uitdroogt. Snel drogen vermindert het risico op structurele schade en voorkomt schimmelgroei.

Ga je het zelf doen of schakel je een professional in?

Bepaal om te beginnen of je het probleem zelf wilt oplossen of een professioneel bedrijf wilt inschakelen. Een professioneel bedrijf inschakelen is aan te raden als je niet weet hoe je natte muren moet drogen of als de schade erg groot is.

Soms is de waterschade duidelijk, maar het kan ook zijn dat deze niet op het eerste gezicht is te zien en verborgen zit. In dat geval is het erg moeilijk om het totale vochtprobleem in kaart te brengen zonder een professionele vochtmeter die dwars door alle muren het vochtpercentage meet.

Zelf natte muren in huis behandelen

Hoe een muur te drogen na waterschade

Leiding gesprongen?

Als er een leiding is gesprongen, schakel je de waterbron uit. Huur een loodgieter in om de kapotte leiding te repareren voordat het drogen plaatsvindt. Zonder de leiding te herstellen, is van een droge muur geen sprake uiteraard. Je moet dus eerst de bron van het probleem aanpakken (de lekke leiding) en daarna kan je de muur laten opdrogen door extra ventilatie of met behulp van een bouwdroger.

Lekke leiding herstellen en muur laten opdrogen

Gratis vochtanalyse (mits tijdige afspraak)

Een erkend vochtexpert komt de vochtpercentages in uw woning (kelder, muren, plafonds) uitmeten. Zo wordt de precieze oorzaak van de vochtproblemen vastgesteld. Indien gewenst ontvangt u ook een objectieve prijsberekening. Daarnaast geeft de vochtexpert advies over de verschillende methodes in vochtbestrijding (en hun voordelen en nadelen). Deze service is gratis én lokaal! Enkel via vochtexperts uit uw eigen streek. Probeer het gratis, maar reserveer wel tijdig uw plek.

Belangrijk: onderstaand formulier staat verbonden met onze Belgische / Vlaamse database aan erkende vochtexperts. Woon je in Nederland? Dan moet je dit formulier gebruiken om in de Nederlandse database te zoeken naar een vochtdiagnose.

Foto Jeroen

Ventilatie en ontvochtiging

Versnel het drogen door ramen en deuren te openen. Gebruik ventilatoren om lucht rond de vochtige muren te verplaatsen. Ontvochtigers (vochtvreters) kunnen helpen bij het verwijderen van vocht uit de lucht, waardoor het indirect ook van de muren wordt verwijderd. Je vindt zulke producten bij je lokale doe-het-zelf zaak.

Plinten en lijsten

Om verdamping te versnellen, verwijder je de lijsten en plinten om te voorkomen dat er vocht achterblijft. Bewaar alles op een droge, veilige plaats om beschadiging te voorkomen. Verwijder ook objecten die aan de muur hangen, zoals schilderijen en dergelijke.

Behangpapier

Lukt het niet op een ‘gewone’ manier om vochtige muren te laten drogen? Verwijder dan het behangpapier als je het hebt. Dit vergt geduld maar het is belangrijk, omdat het behang een “afdichting” vormt die vocht in de muur houdt. Behangverwijderingsoplossingen (die de lijm oplossen), zijn verkrijgbaar bij je lokale bouwmarkt.

Neem de tijd. Wees geduldig.

Houd er rekening mee dat het volledig uitdrogen van vochtige muren tijd kost. Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is.

Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.

Mijn muur droogt nooit op, wat ik ook doe. Wat moet ik doen?

Dit is een vraag die wij heel geregeld krijgen. Als de muur vochtig blijft (zelfs na het herstellen van mogelijke onzichtbare lekken), zijn er twee mogelijkheden:

  1. Het lek is niet vakkundig gedicht of er is bij de lekdetectie een lekje over het hoofd gezien. In dit geval moet je de loodgieter opnieuw bellen. Als het om een beroepsfout gaat, is hij aansprakelijk om de schade te herstellen zonder meerkost.
  2. Er is helemaal geen lek meer: dan heb je last van vochtproblemen zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht of een combinatie van beiden. Hier kan je weinig tegen doen behalve een degelijke vochtmeting laten uitvoeren. Je kan zelf vochtmeters vinden in de handel of de hulp inroepen van een vochtexpert (dit is steeds gratis en als er werken noodzakelijk zijn, kan je direct ook de prijs laten berekenen).

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel