Vochtige muur behandelen: uitdrogen

Vochtige muur uitdrogen

Hoe droog je muren uit na waterschade?

Als er je waterschade in huis is overkomen, worden niet alleen de vloeren aangetast, maar vaak ook de muren. Het is dus essentieel om te weten hoe je vochtige muren uitdroogt. Snel drogen vermindert het risico op structurele schade en voorkomt schimmelgroei.

Ga je het zelf doen of schakel je een professional in?

Bepaal om te beginnen of je het probleem zelf wilt oplossen of een professioneel bedrijf wilt inschakelen. Een professioneel bedrijf inschakelen is aan te raden als je niet weet hoe je natte muren moet drogen of als de schade erg groot is.

Soms is de waterschade duidelijk, maar het kan ook zijn dat deze niet op het eerste gezicht is te zien en verborgen zit. In dat geval is het erg moeilijk om het totale vochtprobleem in kaart te brengen zonder een professionele vochtmeter die dwars door alle muren het vochtpercentage meet.

Zelf natte muren in huis behandelen

Hoe een muur te drogen na waterschade

Leiding gesprongen?

Als er een leiding is gesprongen, schakel je de waterbron uit. Huur een loodgieter in om de kapotte leiding te repareren voordat het drogen plaatsvindt.

Ventilatie en ontvochtiging

Versnel het drogen door ramen en deuren te openen. Gebruik ventilatoren om lucht rond de vochtige muren te verplaatsen. Ontvochtigers kunnen helpen bij het verwijderen van vocht uit de lucht, waardoor het indirect ook van de muren wordt verwijderd.

Plinten en lijsten

Om verdamping te versnellen, verwijder je de lijsten en plinten om te voorkomen dat er vocht achterblijft. Bewaar alles op een droge, veilige plaats om beschadiging te voorkomen. Verwijder ook objecten die aan de muur hangen, zoals schilderijen en dergelijke.

Behangpapier

Verwijder behangpapier als je het hebt. Dit vergt geduld maar het is belangrijk, omdat het behang een “afdichting” vormt die vocht in de muur houdt. Behangverwijderingsoplossingen (die de lijm oplossen), zijn verkrijgbaar bij je lokale bouwmarkt.

Neem tijd

Houd er rekening mee dat het volledig uitdrogen van muren tijd kost. Een vochtmeter kan je helpen om zeker te zijn dat het volledig gedroogd is.

Eenmaal volledig droog, kun je alles weer in orde maken en schilderen met vochtwerende verf. Inspecteer de verwijderde items op vocht of schimmelgroei voordat je ze opnieuw plaatst.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren

UPDATE COVID-19: Ook in Coronatijden is de dienstverlening van deze website nog steeds volledig actief. Blijf zeker niet zitten met vochtproblemen in huis.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je huis, je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel