Kelderdrainage

Kelderdrainage

Een goede kelderdrainage voorkomt vochtproblemen

Het gebruik van een kelder verandert met de jaren: tegenwoordig willen mensen steeds meer hun kelder omvormen in bijvoorbeeld een extra hobbykamer of droge opslagruimte. Terwijl de kelder vroeger voornamelijk diende om seizoensgebonden spullen in op te ruimen, is het vandaag steeds meer een ruimte waarin ook meubels, kleding of witgoed te vinden zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die hun wasmachine en droogkast in de kelder plaatsen. Waarom ook niet? Die twee toestellen nemen veel plaats in en in de kelder staan ze mooi uit het zicht. Sommige mensen kiezen ervoor om in de kelder een fitnessruimte te installeren. Wie na zijn werkuren aan de slag gaat met trainingsapparatuur en halters, wilt natuurlijk dat zijn dure spullen niet verroesten door vochtoverlast.

De perceptie van alleen maar extra ruimte is verdwenen

Veel woningeigenaren toveren de kelder om tot een speelkelder of een ruimte om zich in terug te trekken voor entertainment. Soms maakt men er zelfs een extra slaapplek voor gasten of vrienden. Een kelder is geschikt voor heel veel mogelijkheden op voorwaarde dat het lagere niveau vrij blijft van waterschade. En die kan bij kelders gemakkelijk optreden.

Specifieke voorbeelden zijn, lekkage, overstromingen door hevige regenval en verstoppingen. Dit soort overlast brengt nog een tweede probleem met zich mee: de muffe geur die we allemaal kennen van in vochtige ruimtes.

Een goede afvoer van het overtollige water in de kelder is belangrijk om hem veilig en droog te houden. Men noemt dit ook een kelderdrainage: hierbij zorgt men ervoor dat inkomend grondwater op een propere manier terug wordt afgevoerd. Een kelderdrainage verschilt van een kelderdichting in die zin dat het grondwater niet wordt tegengehouden. Men kiest voor kelderdrainage als de druk van het grondwater te hoog is voor een kelderbekuiping.

Hoe werkt een goede kelderdrainage?

Doorgaans wordt bij een kelderdrainage de afvoer op het laagste punt van de keldervloer geplaatst. Het doel is hierbij om het water via een boiler terug naar buiten te pompen. Zelfs lekkages of overstromingen na een hevige regenbui kunnen de kelder dan niet meer nat maken. Maar waar gaat al dat water dan naartoe? De afvoer zit aangesloten op de riolering, zodat het zonder problemen kan wegstromen.

Veel kelders zitten lager dan het niveau van de gemeentelijk riolering waar het naartoe moet stromen. In die gevallen is het beste de keldervloer aan te sluiten op een rioolput met een drainagepomp.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>