Doorslaand vocht op de binnenmuur?

Zodra je vochtplekken op de binnenmuur van je woning ziet, moet je proberen zo snel mogelijk uit te zoeken wat daar de oorzaak van is. Zeker als deze vochtplekken zich niet bij de waterkeringslaag (op het niveau van de plinten) bevindt, is de kans groot dat je te maken hebt met doorslaand vocht.

Doorslaand vocht op de binnenmuren zijn niet bevorderlijk voor de gezondheid: dit type vochtprobleem brengt ongedierte, schimmelvorming, loskomend behangpapier en afbrokkelend pleisterwerk met zich mee. De algemene staat van de woning wordt daardoor sterk nadelig beïnvloed.

Hoe onstaat doorslaand vocht op de binnenmuren?

Doorslaand vocht ontstaat vaak doordat regen tegen de buitenmuur komt. Wanneer er scheuren of scheurtjes in de buitenmuur zitten of de stenen poreus zijn, kan het zich daardoor een weg naar binnen banen.

Bij een binnenmuur die vochtig wordt boven het vloerniveau ligt de oorzaak vaak aan de buitenzijde van de woning. Wanneer je de buitenmuur bekijkt en je ziet dat die op enkele plaatsen erg nat is en op dezelfde plaatsen ook de binnenzijde nat is, dan weet je waar het probleem vandaan komt.

Dieper onderzoek: hoe ontstaat doorslaand vocht?

Een eerste vraag die je je moet stellen als je doorslaand vocht op de binnenmuren ziet is: waar komt dit vochtprobleem vandaan?

Er zijn meerdere oorzaken van doorslaand vocht aan te wijzen, maar normaal gesproken ligt daarvoor regen aan de basis. Bovendien moet je weten dat doorslaand vocht zowel bij spouwmuren als bij gewone muren kan gebeuren. Ook in kelders, badkamers of andere binnenmuren vind je vanzelfsprekend gevallen van doorslaand vocht.

Regen is niet de oorzaak

Natuurlijk is er meer nodig dan enkel regen om van een echt probleem te gaan spreken, want in een normale situatie zal regenwater nooit doorheen muren kunnen dringen.

Hier zijn dus dieper liggende problemen die de oorzaak zijn van het vocht dat doorslaat tot de binnenmuren.

De 4 grootste oorzaken van doorslaand vocht op de binnenmuren

  • Reden 1: de gevel is gemaakt van poreus en/of verouderd materiaal. Een poreuze gevel kan ontstaan wanneer de woning al lang geleden is gebouwd. In stenen zitten luchtgaatjes. Die kunnen veel vocht opnemen, vooral als de stenen aan de buitenzijde niet zijn geïmpregneerd. Hierdoor kunnen gemakkelijk vochtplekken ontstaan wanneer het regent en de buitenmuur nat wordt.
  • Reden 2: de buitenmuur heeft een foute afwerking, is beschadigd of er zijn spleten tussen het kozijn en de gevel.
  • Reden 3: Ook een verstopte of lekkende dakgoot kan voor problemen zorgen. Een lekkende dakgoot zorgt vaak voor vochtdoorslag. Het overstromende water zal langs de buitenmuur naar beneden stromen. Daar kan het vervolgens naar binnen gaan via kleine spleetjes of scheuren.
  • Reden 4: Het verkeerd behandelen van een buitenmuur. Als je je buitenmuur behandelt met een verf of pleisterlaag die niet ademend is, zal het opgesloten vocht in de stenen geen ontsnapping vinden. De enige weg is dan nog via de binnenmuur.

Wat moet je doen om het doorslaand vocht te behandelen?

Omdat het vaak moeilijk te achterhalen is waar het probleem vandaan komt, kun je, voordat er een behandelingsplan wordt gemaakt, het geheel laten controleren door een specialist. Je moet er zeker wat aan doen. Is de oorzaak gevonden dan kan er bepaald worden wat er gedaan moet worden om het vochtprobleem te verhelpen.

Gevelimpregnatie en gevelherstel

De enige manier om doorslaand vocht te voorkomen en de binnenmuren kurkdroog te houden, is het toepassen van een gevelimpregnatie. Hierbij wordt een onzichtbare vloeistof op de gevel aangebracht: dit impregneermiddel dringt tot diep in de stenen door en vormt een beschermingslaag tegen regenwater en vuil. Zo’n impregneermiddel heeft de unieke eigenschap dat het de muren nog steeds toelaat om te ademen: zo kan het interne vocht toch nog ontsnappen naar buiten, maar kan regenwater toch niet naar binnen.

Gevelherstel

Als je een gevelimpregnatie wilt laten uitvoeren, moet je allereerst zorgen voor een gave gevel zonder enige gebreken zoals barsten, scheuren, ontbrekende voegen of ontbrekende stenen. De gevel moet intact zijn en mag geen grote openingen bevatten.

Reiniging en impregnatie

Pas nadat de gevel helemaal is hersteld (indien nodig) kan deze worden gereinigd. Een gevel moet vanzelfsprekend helemaal schoon zijn alvorens het impregneermiddel echt zijn werk zal kunnen doen. De beschermlaag is maar zo sterk of zwak als zijn ondergrond: daarom moet je zorgen voor een schone, egale ondergrond zonder grote gebreken en zonder vuil. Vraag voor meer informatie raad bij je aannemer of vochtexpert.

Door al deze stappen op de juiste manier te doorlopen, bereik je het resultaat dat er binnen geen vochtplekken meer zullen ontstaan op de binnenmuren als gevolg van doorslaand vocht. Tip: vraag via de vochtanalyse van deze website een onafhankelijke expertise van een specialist uit je regio. De zoekmodule op deze website brengt je gemakkelijk in contact met de juiste bedrijven.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER