Hoe kan je je gevel beschermen tegen regen?

Hoe kan je je gevel beschermen tegen regen? Dat is de vraag waarop je in dit artikel een glashelder antwoord krijgt.

Om te beginnen illustreren we kort eventjes het belang van regenbescherming bij gevels. Als de regen de voorgevel van het huis kan aantasten, zal dit voor verschillende problemen zorgen: vochtige buitenmuren, een ongezond binnenklimaat in huis en barsten in de buitenmuren. Immers: vorst kan regenwater in kleine barstjes doen uitzetten waardoor grotere scheuren ontstaan in de gevel.

De problemen die er al zijn met een onbeschermde gevel kunnen dus alleen maar erger worden, maar zullen nooit vanzelf stoppen. Een buitenmuur beschermen tegen regen is dus geen overbodige luxe. Bovendien verfraaien vochtplekken op je gevel nu niet bepaald het aanblik van je woning. Heb je dus een gevel die niet is beschermd tegen het regenwater? Hoog tijd dat je de nodige stappen neemt om je buitenmuren definitief te beschermen tegen het hemelwater!

Manieren om de gevel beschermen

We bepreken hier drie manieren om de buitenmuren van je woning tegen regen te beschermen:

  1. Impregneren
  2. Waterdichte gevelbekleding
  3. Vochtwerende verf

Maar onafhankelijk van de gekozen oplossing, dient eerst de gevel te worden gereinigd en gerepareerd. Met het reinigen worden mos en algen verwijderd. Het repareren heeft betrekking op de voegen: deze kunnen hier en daar zijn afgebrokkeld. Je kan een buitenmuur niet impregneren of verven zonder dat je eerst de voegen herstelt. Dat zou anders geen zo fraai uitzicht zijn en bovendien doen kapotte voegen de voordelen van dergelijke ingrepen teniet.

Impregneren

Bij het impregneren, of hydrofoberen, wordt een impregneermiddel op de muur gespoten. Dat vormt een laag op de gevel, die dat beschermt tegen weersinvloeden en het indringen van vocht. Het impregneren kan vrij vlot plaatsvinden, zeker in vergelijking met de andere manieren die hier worden genoemd. De gevel blijft er hetzelfde uitzien, maar is na de bewerking wel beschermd tegen regen.

Waterdichte gevelbekleding

In dit geval wordt de gevel voorzien van een waterdichte bekleding, zoals bijvoorbeeld van kalei, crepi of steenstrips. Het is een arbeidsintensieve en dure oplossing. Desgewenst kan je het bekleden combineren met isoleren. In dat geval vang je twee vliegen in één klap!

Vochtwerende verf

Een voordeel van het bedekken met een vochtwerende verf is, dat naast het beschermen van je huis tegen regen, je desgewenst dat tegelijkertijd een nieuwe kleur kunt geven. In dit artikel wordt uitgebreider ingegaan op het verven van huismuren aan de buitenkant. Als je overweegt om zelf je gevel tegen regen te beschermen, ligt verven het meest voor de hand. De afbreukrisico’s van de andere manieren zijn groter.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER