Doorslaand vocht spouwmuur

Lees hier over het aanpakken van doorslaand vocht in de spouwmuur van een woning of bedrijfspand. Doorslaand vocht is funest voor de gezondheid van de muren. Het is daarom belangrijk dit vochtprobleem grondig aan te pakken zodat schimmels geen kans krijgen.

Binnendringend vocht, ook wel regenwaterpenetratie genoemd, is het vocht dat via de buitenschil van het gebouw de spouw binnendringt en vervolgens verder naar de binnenmuur gaat.

Dit fenomeen doet zich vooral voor op poreuze of beschadigde buitenmuren. Op lange termijn zal de buitenmuur met veel regen ook het probleem van waterinfiltratie hebben.

Het binnendringen van water is niet goed voor de conditie van de binnenwand, maar kan ook de buitenwand verder beschadigen. Zeker als het vocht in de winter begint te vriezen. Vochtindringing is gebruikelijk op oude buitenmuren. Deze zijn meestal erg poreus en hebben geen holtes, waardoor het vocht in de gehele buitenwand wordt opgenomen.

Oorzaken van doorslaand vocht

Infiltratie (of doorslaan) van regenwater kan worden veroorzaakt door de volgende redenen:

  1. Opening in raamkozijn
  2. Poreuze buitenmuren (of onvoldoende waterdichte pleister)
  3. De afvoer is defect en de afvoeraansluiting lekt
  4. Fout in dakoverste
  5. Er is geen lekkende drempel op het raam of de deur
  6. Beschadigde stenen (barsten)

Het is ook niet altijd even makkelijk om te detecteren waar het doorslaand vocht precies vandaan komt, maar wanneer je weet waar je moet zoeken dan wordt het in elk geval een stukje eenvoudiger.

Welke gevolgen heeft het?

Wanneer je met dit vochtprobleem te maken krijgt, heeft dat veel gevolgen.

Door het binnendringen van regenwater wordt de binnenmuur nat, wat leidt tot vernietiging van nitraten. De pleister kan van de muren vallen en beschimmelen.

Vocht is ook schadelijk voor de voegen in de bakstenen en gevels. Is er vochtpenetratie? Dan neem je best zo snel mogelijk maatregelen, zoals het impregneren van de buitenmuur, om verdere schade aan het gebouw te voorkomen.

Welk effect heeft vochtdoorslag op de spouwmuur?

Als de spouw is gevuld met isolatiemateriaal zoals glaswol, polystyreen (EPS korrels) of PUR Schuim, wordt de spouw ook nat, wat resulteert in een lagere energie-efficiëntie. Een vochtige spouw is uiteraard veel minder isolerend dan een droge spouw. De precieze effecten van doorslaand vocht op de spouwmuur hangen ook steeds af van het type isolatiemateriaal. Hierbij geldt voor elk type isolatiemateriaal een verschillende gevoeligheid (of doorlatendheid) van vocht.

Glaswol en vocht

Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een vogel: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten. Wil je extra zekerheid? Laat dan een dampscherm plaatsen in combinatie met de glaswol isolatie.

Polystyreen (EPS korrels) en vocht

De waterdampdiffusieweerstand van EPS bedraagt 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt. EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS meer resistent is tegen waterdamp. Voor de isolatie van vochtige plaatsen, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, maar dus ook muren die gevoelig zijn voor doorslaand vocht, kies je best voor XPS.

XPS spouwmuurisolatie en vocht

XPS (geëxtrudeerd polystyreen)  is uitermate vochtwerend, waardoor het de enige isolatiesoort is die in een omkeerdak mag gebruikt worden. Maar ook onder de grond, zoals voor de isolatie van funderingsmuren, is dit materiaal zeker geschikt. Het is bovendien bestand tegen schimmels, licht van gewicht en makkelijk te versnijden zonder huidirritatie. Ten slotte is het materiaal ook nog eens 100% recycleerbaar.

PUR en vocht

PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.

Behandelen van doorslaand vocht

Concentreer je bij doorlatend vocht in de meeste gevallen eerst op het reinigen van de gevel en het impregneren van de buitenmuur.

Hoe werkt een impregnatie? Wel, het waterafstotend middel dat hoort bij de hydrofuge (de andere benaming van een gevelimpregenatie) wordt op de buitenmuur gesproeid. Vervolgens wordt dit middel volledig door de poriën van het gesteente opgenomen. De muur krijgt hierdoor een onzichtbare dam, maar met het voordeel dat de muren nog kunnen ademen. Daarom verdampt het water dat nog in de muur aanwezig is op natuurlijke wijze.

Bij regenwaterinfiltratie is het belangrijk om beschadigde stenen te vervangen en de voegen weer in goede staat te brengen (gevelrenovatie) alvorens te starten met een gevelimpregnatie. Ook voor de vochtige spouwmuren is deze methode de meest aangewezen: een gevelbescherming is de enige manier om de ingang van vocht en regen te verhinderen. Repareer je de gevel niet en overweeg je geen gevelimpregnatie, dan kan er toch regenwater via de scheuren in de scheuren komen.

De kostprijs van een gevelimpregnatie valt trouwens behoorlijk goed mee. Zeker in het licht van alle voordelen die zo’n impregnatie meebrengt voor de gevel, de gezondheid van de woning en de luchtvochtigheid in de spouwmuren, is zo’n investering het meer dan waard.

Hoe onderscheid je doorslaand vocht in de spouwmuur?

De symptomen van doorslaand vocht zijn soms moeilijk te onderscheiden van de vochtigheid die bakstenen sowieso hebben bij bepaalde weersomstandigheden. Je spouwmuren gaan natuurlijk altijd een hogere (lucht)vochtigheid hebben: als het bijvoorbeeld net geregend heeft, of de luchtvochtigheid erg hoog is. In winterperiode of natte, herfstachtige regenperiodes kan je natuurlijk niet verwachten dat je spouwmuren en je buitenmuren kurkdroog zijn.

Je kan het doorslaand vocht in zo’n geval onderscheiden van ‘gewoon’ vocht op deze manier: optrekkend vocht situeert zich altijd onderaan de (spouw)muren. Doorslaand vocht kan zich overheen de hele spouwmuur of buitenmuur situeren. Heb je echter een goed geventileerde spouwmuur en binnenruimte, maar zie je toch nog persistente vochtplekken verschijnen? Dan heb je zo goed als zeker te maken met doorslaand vocht en dus infiltratie van regenwater.

Als de buitenmuur ook nog eens in een slechte staat verkeert en er verder geen lekkage is, is het vrijwel zeker dat je te maken heeft met geïnfiltreerd vocht.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER