Zwarte schimmel bestrijden en verwijderen in huis

Zwarte schimmel bestrijden in muren

Hoe zwarte schimmel ontstaat

Zwarte schimmels komen vooral vaak voor in vochtige ruimtes. Door bijvoorbeeld een slechte ventilatie, of een tekort aan zonlicht kunnen schimmels ontstaan. Ook een slechte schoonmaak kan ervoor zorgen dat de zwarte schimmel zich erg gemakkelijk kan voortplanten. Het heeft weinig zin om zwarte schimmels van de muren af te gaan halen, zonder dat je iets doet aan de vochtproblemen.

Hoe je dit probleem aan kunt pakken

Om dit probleem op te lossen, zul je eerst de oorzaak van de schimmelvorming moeten achterhalen, want anders heb je binnen korte tijd weer nieuwe schimmels. Goede ventilatie is erg belangrijk. Als je er zelf niet uitkomt kun je altijd nog specialisten inschakelen, die de oorzaak van de zwarte schimmel kunnen achterhalen. Wat de oorzaken van zwarte schimmel betreft, blijkt dat dit vaak voorkomt in ruimtes waar men was droogt op droogrekjes of niet-aangepaste droogkasten gebruikt. Met andere woorden: het probleem komt voor in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en weinig circulatie.

Hoe je de zwarte schimmel kunt verwijderen

Je kunt zwarte schimmelaanslag op muren verwijderen door de muren en vloeren te gaan schrobben met een oplossing van soda en water.

Als het schimmelprobleem erg hardnekkig is kun je ook bleekwater gebruiken. Soms is de zwarte schimmel zo hardnekkig dat er een speciale schimmelverwijderaar nodig is. Deze kun je kopen in de winkel zoals Gamma, Hubo of Brico.

Preventieve oplossingen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Hierbij moet je weten dat zwarte schimmel altijd wijst op ventilatieproblemen. Hiertegen zijn twee preventieve oplossingen:

Natuurlijke oplossing: creëer luchtverplaatsing. Dan bedoelen we niet dat je gewoon een raampje moet openen want er moet letterlijk lucht doorheen de ruimte kunnen stromen. Dat kan je bekomen door een raampje te openen en aan de andere kant van de ruimte ook een deur te openen. Natuurlijk kunnen ramen en deuren niet altijd geopend blijven: daarom plaatst men vaak ventilatieroosters voor een permanente luchtdoorstroom in de ruimte. Hier kan de zwarte schimmel niet in gedijen waardoor je geen last meer zal hebben van dit type schimmel. Een groot nadeel van deze natuurlijke bestrijdingsmethode van zwarte schimmel is het warmteverlies.

Mechanische oplossing: plaats een ventilatietoestel met warmteterugwinning. Deze warmteterugwinning gaat nooit tot 100% maar kan toch al heel veel verschil maken. Het nadeel hierbij is dat het ventilatietoestel altijd moet aanstaan. Slaap je ‘s nachts slecht? Dan kan je het altijd manueel uitschakelen, maar overdag moet het toestel zeker aan staan.

Een derde oplossing die voortgaat op deze manuele optie van meer ventilatie is het plaatsen van een airco-installatie die koelt, verwarmt én ventileert. Dat is een paar honderd euro duurder dan een gewoon ventilatiesysteem maar creëert een grote meerwaarde voor de (huur)woning. Tip: vraag via de gratis vochtexpertise module van deze website een plaatsbezoek aan door een erkend vochtspecialist uit je regio. Deze kan elk van bovengenoemde opties overlopen en berekenen voor jouw situatie. Want de ideale oplossing tegen zwarte schimmel varieert altijd van situatie tot situatie.

Lees ook: Prijs van schimmel verwijderen

Is de zwarte schimmel een gevaar voor je gezondheid

Zwarte schimmel is in principe niet dodelijk, maar kan wel erg schadelijk voor je gezondheid zijn. Zwarte schimmels kunnen mycotoxinen in je huis brengen, waardoor je last krijgt van je gezondheid. Bij jongere kinderen en senioren kan de schimmel wel veel grotere gevolgen hebben.

Is je huis weer schoon nadat de schimmel verwijderd is

Het komt vaak voor dat er nog schimmelsporen in de lucht blijven hangen, nadat de schimmel is verwijderd. Zorg er dus voor dat er na de verwijdering van de zwarte schimmel voldoende goede ventilatie en afzuiging is.

Nuttige links

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER