Schimmels van de muur verwijderen met azijn

Schimmelplekken in huis zijn niet alleen lelijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je schimmels op tijd aanpakt. Voor grote schimmelplekken kan je het best een expert in dit vakgebied laten komen. Die beschikt namelijk over de juiste materialen daarvoor.

Als de schimmelplekken nog klein zijn, kan je die ook zelf verwijderen met behulp van witte azijn. Azijn zorgt er namelijk voor dat de plaats waar de schimmel zich bevindt onaantrekkelijk wordt voor de schimmel.

Bescherming

Wanneer je schimmel verwijdert met azijn, is het ook sterk aangeraden om hiervoor rubberen handschoenen te dragen. Zo vermijd je huidirritaties die veroorzaakt kunnen worden door een langdurige aanraking van azijn met de huid. Je kan naast rubberen handschoenen er ook voor kiezen om een FFP2-masker te dragen. Dat is vooral nodig indien je met grote hoeveelheden schimmels te maken hebt.

Schoonmaken van de schimmel

Vul een plantenspuit of een andere soort verstuiver met pure witte azijn en verstuif die rijkelijk op de schimmels. Laat de azijn minstens een uur intrekken. Veeg vervolgens de schimmels af met een doek met heet water of een schrobborstel. Het is belangrijk dat je je doek of schrobborstel voldoende schoonmaakt tijdens het vegen. Wanneer de schimmel volledig verwijderd is, veeg je de plek nog eens schoon met warm water en laat je alles goed drogen. De mogelijke azijngeur zal na een paar uur verdwijnen.

Schimmels preventief behandelen met azijn

Voorkomen is beter dan genezen. Als er plaatsen zijn in huis waar wel vaker schimmels verschijnen, kan je die ook preventief behandelen. Dat is zeer eenvoudig: spuit gewoon (pure) azijn op de plaats waar mogelijk schimmels kunnen komen en laat de azijn opdrogen.

Alternatieven voor azijn

Naast azijn kan je ook ammoniak en baking soda gebruiken. Bij ammoniak pas je dezelfde (eerder beschreven) stappen zoals bij de bestrijding met azijn. Wil je werken met baking soda (natriumwaterstofcarbonaat) om de schimmels te verwijderen van de muur? Ook sodakristallen zijn een prima alternatief voor azijn.

Oorzaken van schimmels

Zelf schimmels aanpakken is natuurlijk wel handig, maar het is altijd beter om de oorzaak van het probleem aan te pakken. Schimmels kunnen veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld een te hoge luchtvochtigheid in huis of een lek in de waterleiding. Het is dus soms beter om een deskundige te laten komen die de oorzaak van de schimmelvorming correct kan vaststellen. Op die manier kan je het onderliggende probleem aanpakken en erger voorkomen.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER