Schimmels van de muur verwijderen met soda

Schimmelplekken in huis zijn niet alleen lelijk, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je schimmels op tijd aanpakt. Voor grote schimmelplekken kan je het best een expert in dit vakgebied laten komen. Die beschikt namelijk over de juiste materialen daarvoor.

Als de schimmelplekken nog klein zijn, kan je die ook zelf verwijderen met behulp van sodakristallen (natriumcarbonaat). Soda zorgt er namelijk voor dat de plaats waar de schimmel zich bevindt helemaal wordt vrijgemaakt van schimmels. Geen schimmel kan op tegen de wassende werking van soda. Andere manieren en producten om schimmels aan te pakken zijn onder meer azijn, chloor (javel) en schimmelwerende producten. Maar dit artikel zal zich vooral concentreren op soda. Aan de slag dan maar!

Schimmel op muur verwijderen met soda

Schimmel verwijderen doe je best nat zodat de schimmelsporen zich niet verder kunnen verspreiden. Het is ook aangeraden om een mondmasker en handschoenen te gebruiken. Zelf schimmel verwijderen met soda kan op deze manier:

  1. Neem vijf a zes gram soda per liter water en breng dit met een natte doek aan op de schimmel.
  2. Je kunt de oplossing eventueel ook met een plantenspuit op de aangetaste plek spuiten. Je voorkomt hiermee dat de schimmelsporen zich verder kunnen verspreiden.
  3. Poets de schimmelplek schoon met een harde natte borstel of met een vochtige spons of doek.
  4. Houd de plek goed vochtig. Gebruik handschoenen zodat de huid niet in contact komt met de schimmel. Lukt het niet in één keer, behandel de plek dan meerdere keren.

Behandel altijd de oorzaak van het probleem!

Schimmels ontstaan door een te hoge luchtvochtigheid in huis (waardoor condensatie ontstaat op koude ondergronden zoals muren of ramen). Een andere oorzaak van schimmels is een vochtige muur (bijvoorbeeld bij opstijgend vocht). In beide gevallen kan je de schimmels natuurlijk wel bestrijden met sodakristallen of met andere doe-het-zelf middeltjes.

Je zal na enkele weken echter vaststellen dat de schimmels terug de kop opsteken als de oorzaak van het probleem niet is weggenomen. Wees er dus zeker van dat je deze oorzaken aanpakt. Dat kan ofwel door de aangetaste ruimtes beter te ventileren ofwel door een vochtbehandeling van de vochtige muren. Voor beide situaties laat je best een vochtexpert kijken naar het specifieke (onderliggende) probleem zodat een oplossing kan worden uitgetekend die past bij de aangetaste ruimte.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER