Subsidies vochtproblemen: alle premies voor vochtbestrijding in België en Nederland

Subsidies vochtproblemen

Groot overzicht: alle premies voor vochtbestrijding

Laatste update, 14 april 2021 – Heb je te maken met opstijgend vocht of andere vochtproblemen in de woning en wil je deze aanpakken? Dan kan je aanspraak maken op de overkoepelende renovatiepremie. Bepaalde gemeenten kennen ook afzonderlijke premies en subsidies toe. Alles over de regelgeving en voorwaarden ontdek je in dit artikel.

belgie
nederland

Premies: woon je in België of Nederland?

Welke premie je kan krijgen hangt uiteraard af van je woonplaats. Zo heeft Vlaanderen andere premiestelsels dan Nederland. In dit artikel volgt eerst informatie over Vlaanderen en daaronder over Nederland. Hieronder kan je alvast gebruik maken van onze snelle links indien van toepassing. Tip: vraag een gratis vochtexpertise aan en laat onmiddellijk de prijs bepalen – inclusief alle subsidies.

Snelle links:

Snel naar: InleidingPremies in BelgiëAanvraagprocedure BelgiëPremies in NederlandPremie Energierenovatie in NederlandPremies per Provincie (Nederland)Alternatieven voor Premies (andere financiële bronnen)

subsidies en premies aanvragen

1. Overkoepelende renovatiepremie (Vlaanderen)

De overkoepelende renovatiepremie kan je aanvragen voor renovatiewerken aan de woning, maar ook voor werken in verband met vochtproblemen. Het is trouwens ook interessant om eens de pagina over overkoepelende renovatiepremies door te nemen op de site van Vlaanderen.

subsidies vochtproblemen

Tip: voor meer details en informatie over alle soorten premies en subsidies kan je bovenstaande infogids raadplegen via deze link.

Welke vochtbestrijdingswerken komen in aanmerking?

 • Behandeling van muren tegen optrekkend vocht.
 • Behandeling van ondergrondse muren tegen insijpelend vocht.
 • Behandeling van de muren tegen huiszwam.
 • Behandeling van houten draagvloeren tegen zwammen en insecten.
 • Aanbrengen van natte of droge kalkbepleistering tegen de muur (bv: als bescherming tegen slagregens).

Hoeveel bedragen de premies voor vochtbestrijding?

Het bedrag van de renovatiepremie kan 20% of 30% van het factuurbedrag excl. btw bedragen. Je moet daarbij een minimum factuurbedrag van € 2.500 excl. btw kunnen voorleggen.

Voor de 30% berekening geldt een maximumpremie van € 3.333 per categorie. Voor de 20% berekening is dat maximum € 2.500 per categorie.

Verhuurder vs bewoner

Zowel bewoners als verhuurders kunnen een renovatiepremie aanvragen. Als verhuurder is het belangrijk dat, op de aanvraagdatum van de premie, de woning voor ten minste 9 jaar verhuurd is aan een sociaal verhuurkantoor (SVK). In dit geval is de premie niet inkomensafhankelijk en geldt er ook geen eigendomsvoorwaarde. Een verhuurder mag de premie in de laatste 3 jaar van het huurcontract echter niet meer aanvragen.

Ook bij de aanvraagprocedure zijn er enkele verschillen tussen de voorwaarden waar de verhuurder en de bewoner aan moeten voldoen.

Premie vochtbestrijding aanvragen

Een renovatiepremie aanvragen kan na de uitvoering van de werken en wanneer je de nodige facturen hebt. Het aanvraagformulier voor de premie en alle info met betrekking tot de aanvraag vind je op wonenvlaanderen.be.

Subsidies en premies voor vochtbestrijding

Voorwaarden Renovatiepremie

De voorwaarden om een Vlaamse renovatiepremie te krijgen hebben te maken met je inkomen, de ingediende facturen, de woning en andere eigendommen.

A. Inkomen

Het inkomen van de bewoner mag niet meer bedragen dan (inkomen van het tweede jaar dat vooraf gaat aan de aanvraagdatum):

 • Voor alleenstaanden zonder persoon ten laste: € 43.870
 • Voor alleenstaanden met één persoon ten laste: € 62.670 te verhogen met € 3.510 per extra persoon ten laste.
 • Voor gehuwden en wettelijk of feitelijk samenwonenden: € 62.670  te verhogen met € 3.510 per extra persoon ten laste.

B. Facturen

 • De facturen mogen op de datum van aanvraag niet ouder zijn dan 2 jaar.
 • Zowel facturen van werken uitgevoerd door een aannemer als facturen van aangekochte materialen om de werken zelf uit te voeren gelden.

C. Woning

 • De eigenaar-bewoner moet zijn domicilie in de woning hebben op het moment van aanvraag.
 • De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en zich bevinden in het Vlaams Gewest.

D. Eigendom

 • De eigenaar-bewoner en de meerderjarige medebewoners mogen op de aanvraagdatum naast de premiewoning geen andere woning volledig in volle eigendom hebben

TIP: Schakel een vakman in om de vochtbestrijdingswerken uit voeren. Deze kan de werken niet alleen correct uitvoeren. Een vakman kan je ook gepast adviseren over de premies waarop je aanspraak kan maken. Aarzel niet en neem contact op voor een vrijblijvende offerte via ons online aanvraagformulier.

Vlaamse overheid

Wat met de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie?

De Overkoepelende renovatiepremie vervangt de oude Renovatiepremie en Verbeteringspremie. De Vlaamse verbeteringspremie kan je niet meer aanvragen. Ook aanvragen voor de vorige renovatiepremie zijn niet langer mogelijk. Enkel wie al een eerste deel van de premie heeft gekregen, kan nog een tweede aanvraag indienen binnen 2 jaar, ten laatste op 31 januari 2021.

 

2. Afzonderlijke premies en subsidies van gemeenten

Sommige gemeenten en steden bieden ook aparte premies aan voor vochtbestrijdingswerken. Hoeveel deze premies bedragen en welke voorwaarden gelden, verschilt per gemeente. Ga dus zeker op voorhand na of jouw gemeente of stad een premie toekent en hoe je daar aanspraak op kan maken.

Tip: bekijk ook ons overzicht van de kostprijzen van vochtbestrijdingen.

Premies in Nederland

In Nederland worden er geen specifieke premies verstrekt die gericht zijn op woningrenovatie of -verbetering. Kosten die gemaakt worden bij het bestrijden van vochtproblemen en het herstellen van de schade aan een woning, worden dan ook vaak niet vergoed. Wanneer deze werkzaamheden echter bijdragen aan de energiebesparing, wordt het een ander verhaal.

Rijksoverheid

Energierenovatie

Er kunnen in Nederland subsidies worden uitgekeerd wanneer je in de kosten loopt om je woning energiezuiniger te maken. Ook zijn er (gunstige) leningen die verstrekt worden. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), is een subsidie gericht op het verduurzamen van een woning.

Een goede isolatie draagt bij aan de energiebesparing en kan tevens toegepast worden bij renovatiewerkzaamheden ten gevolge van een vochtprobleem. Ook bij koudebruggen en gevelrenovatie kan het aanbrengen van een nieuwe ‘isolatie schil’ een duurzame oplossing zijn.

Naast de landelijke subsidies, zijn er ook lokale vergoedingen die worden verstrekt ter bevordering van duurzaam wonen en/of bouwen. De energiesubsidiewijzer geeft een compleet overzicht van de subsidies waar je in jouw buurt aanspraak op kunt maken. Ook worden er goedkope leningen verstrekt en kun je in enkele gevallen btw terugvragen van de Belastingdienst.

Tip: bekijk ook ons overzicht van alle prijzen van vochtbestrijding.

subsidies en premies vochtbestrijding Nederland

Lokale premies in Nederlandse provincies

Klik op de link naast je provincie om een overzicht te krijgen van alle premies op provinciaal niveau.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor subsidies?

Het kan jammer genoeg ook gebeuren dat je helemaal niet in aanmerking komt om subsidies te krijgen. Gelukkig zijn er soms andere opties, dus er is geen reden om direct te panikeren. Als je vochtproblemen hebt in een gemeenschappelijke muur, die zich tussen jij en je buur bevindt, kan je daarover eens aankloppen bij die buur en samen overleggen. Misschien kunnen jullie de kosten delen? Soms wordt vochtschade ook verzekerd. Ga dus zeker eens langs bij je verzekeringsmakelaar voor meer informatie. Huur je een woning met vochtproblemen? Spreek dan zeker de eigenaar van de woning daarover aan. De eigenaar is namelijk verantwoordelijk voor de kosten van renovaties hiervan. Ook is het verstandig om eens een specialist te laten langskomen, die jouw vochtproblemen kan vaststellen en zelfs subsidies en premies kan voorstellen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Een gratis vochtanalyse is heel makkelijk en snel in te vullen via deze link.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER