Condens kelder / kruipruimte voorkomen

Dit artikel gaat over condensatie in de kelder en kruipruimte en wat je hiertegen kan doen.

Nu kan je denken: waarom zou ik me hierover zorgen maken? De kelder (of kruipkelder) zijn toch ver verwijderd van de leefruimtes in huis?

Wel, toch niet helemaal. Condens zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, wat onder meer schimmelvorming veroorzaakt. Schimmels veroorzaken dan weer gezondheidsproblemen en tasten de muren aan waarop ze zich vestigen. Deze muren zullen gegarandeerd verzwakken en lelijk worden: soms kan het zelfs problemen met opstijgend vocht in de hand werken.

Ook is de muffe lucht die ontstaat natuurlijk ook niet echt prettig. Voor condens op het kelderplafond kan een ander artikel op deze website worden geraadpleegd.

Hoe ontstaat condens in de kelder?

Voor de volledigheid geven we kort aan hoe condens ontstaat in kelderruimtes. Als vochtige lucht blijft hangen en in contact komt met koude oppervlaktes (wat keldermuren per definitie zijn), dan krijgen we condens. Slechts een minderheid van de mensen verwarmt ook in de kelder, waardoor deze ruimte dus extra gevoelig is voor condensatie. Het gevolg is dat op de oppervlaktes in de kelder (muren, vloer, plafond, ramen) condensatiedruppels ontstaan.

Als de luchtvochtigheid in een ruimte maar hoog genoeg is, dan hoeven genoemde oppervlaktes eigenlijk niet eens zo koud te zijn.

Die vochtige lucht zou bij voorkeur moeten worden afgevoerd. Met andere woorden: de enige remedie tegen condensatie is beter ventileren (en voor kelders bestaan verschillende soorten ventilatietechnieken).

Ventilatie

Een kelder- of kruipruimte heeft doorgaans heel weinig ventilatie. Hierdoor kan de luchtvochtigheid hoog oplopen en daarmee is de kans vrij groot dat in deze kelderruimtes condensatie optreedt. Met ventilatie zou deze vochtige lucht naar buiten kunnen worden afgevoerd. Als je dus condens in de kelder- of kruipruimte hebt, dien je te onderzoeken of meer ventilatie mogelijk is. Kunnen er bijvoorbeeld extra ventilatiekanalen worden gemaakt? Eventueel met een mechanische ventilatie, die de vochtige kelderlucht automatisch afvoert?

Warmte

Zoals je intussen al weet, vormt condens zich op relatief koude oppervlaktes. Buitenmuren van kelders en kruipruimtes zijn daar vaak koud genoeg voor. Als je die muren zou kunnen isoleren of verwarmen, wordt de kans op condens daarop veel kleiner. Je voorkomt zo dat de muren worden aangetast door de condens én je maakt deze kelder of kruipkelder gelijk meer geschikt als opslagruimte (voor voedsel bijvoorbeeld) of hobbyruimte.

Je moet je echter wel realiseren dat de luchtvochtigheid in de ruimte natuurlijk wel dezelfde blijft. Voor afvoer is ventilatie nodig, zoals in vorige paragraaf is besproken, of een luchtontvochtiger.

Luchtontvochtiger om condens te voorkomen

Met een luchtontvochtiger in de kelder verlaag je daadwerkelijk de luchtvochtigheid in de kelderruimte of kruipruimte. Voor zo’n apparaat heb je wel een elektriciteitsaansluiting nodig en het verbruikt aardig wat elektriciteit.

Een luchtontvochtiger werkt als volgt: de uit de lucht onttrokken vochtigheid komt in een reservoir terecht. Die zal regelmatig moeten worden geleegd (of je kan deze met een waterslang koppelen aan een afvoer, bijvoorbeeld een gootsteen). Bij voorkeur heeft de luchtontvochtiger daarom een aansluiting voor een afvoerslang. Daarmee kan dan het condenswater tot buiten de ruimte worden afgevoerd. Dergelijke ontvochtigers vind je terug op deze pagina (Bol.com).

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER