Vochtige badkamer

Vochtige badkamer

Dagelijks vochtoverlast in de badkamer

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Na iedere douche is heel je badkamer vochtig en als het opgedroogd is, zie je er nog steeds sporen van. Heel vervelend allemaal, want naast dat alles vochtig wordt heb je ook nog kans op schimmel in de badkamer en beschadigingen op lange termijn doordat materialen verzadigd kunnen raken. Maar hoe komt dat eigenlijk en belangrijker, wat kan je doen tegen vochtoverlast in je badkamer?

Oorzaken van vochtoverlast

De meest voorkomende oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in je badkamer is zoals eerder vermeld het water van de douche of bad, dat met een gemiddelde temperatuur 40 graden Celsius aanzienlijk warmer is dan de temperatuur van de lucht. Ondanks dat het kookpunt van 100 graden Celsius ruimschoots niet gehaald word, verdampt er toch water. Dit komt door het verschijnsel dat men vrije verdamping noemt. Dit gebeurt doordat het water op relatief grote hoogte uit de douchekop komt en deels door snelheid en impact verdampt.

Gevolgen van vochtoverlast

Een te hoge luchtvochtigheid in je badkamer kan serieuze vochtproblemen veroorzaken. Zoals eerder gezegd is schimmel en ook een muffe lucht een van de eerste tekenen. Daar is nog relatief eenvoudig wat aan te doen, maar na verloop van tijd zullen er door het vochtoverlast ergere problemen ontstaan in je badkamer. Radiators zullen gaan roesten en muren kunnen aangetast raken. Dit zal vaak veel geld kosten om dit op te lossen.

Voorkomen

Het goede nieuws is dat je dingen kan doen om vochtoverlast in je badkamer zoveel mogelijk te beperken. Je hoeft niet bang te zijn dat je kouder of veel korter moet gaan douchen, je moet namelijk vooral zorgen voor betere ventilatie in je badkamer. Dit kan door de installatie van een afzuiging of door regelmatig de ramen open te zetten (na het douchen). Mocht je van plan zijn om binnenkort een nieuwe badkamer te nemen, kies dan voor materialen die nauwelijks vocht opnemen, zoals keramische tegels en kunststof.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel