Vochtige badkamer
Dagelijks vochtoverlast in de badkamer
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Na iedere douche is heel je badkamer vochtig en als het opgedroogd is, zie je er nog steeds sporen van. Heel vervelend allemaal, want naast dat alles vochtig wordt heb je ook nog kans op schimmel in de badkamer en beschadigingen op lange termijn doordat materialen verzadigd kunnen raken. Maar hoe komt dat eigenlijk en belangrijker, wat kan je doen tegen vochtoverlast in je badkamer?
Oorzaken van vochtoverlast
De meest voorkomende oorzaak van een te hoge luchtvochtigheid in je badkamer is zoals eerder vermeld het water van de douche of bad, dat met een gemiddelde temperatuur 40 graden Celsius aanzienlijk warmer is dan de temperatuur van de lucht. Ondanks dat het kookpunt van 100 graden Celsius ruimschoots niet gehaald word, verdampt er toch water. Dit komt door het verschijnsel dat men vrije verdamping noemt. Dit gebeurt doordat het water op relatief grote hoogte uit de douchekop komt en deels door snelheid en impact verdampt.
Gevolgen van vochtoverlast
Een te hoge luchtvochtigheid in je badkamer kan serieuze vochtproblemen veroorzaken. Zoals eerder gezegd is schimmel en ook een muffe lucht een van de eerste tekenen. Daar is nog relatief eenvoudig wat aan te doen, maar na verloop van tijd zullen er door het vochtoverlast ergere problemen ontstaan in je badkamer. Radiators zullen gaan roesten en muren kunnen aangetast raken. Dit zal vaak veel geld kosten om dit op te lossen.
Voorkomen
Het goede nieuws is dat je dingen kan doen om vochtoverlast in je badkamer zoveel mogelijk te beperken. Je hoeft niet bang te zijn dat je kouder of veel korter moet gaan douchen, je moet namelijk vooral zorgen voor betere ventilatie in je badkamer. Dit kan door de installatie van een afzuiging of door regelmatig de ramen open te zetten (na het douchen). Mocht je van plan zijn om binnenkort een nieuwe badkamer te nemen, kies dan voor materialen die nauwelijks vocht opnemen, zoals keramische tegels en kunststof.
Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?
Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen
Over deze website
Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.
Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.



Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?
Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.
Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen?
Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.