Vochtige toiletkamer droog maken

Vochtige toiletkamer droog maken

Mijn vochtig toilet weer lekker droog

Dit artikel bespreekt vochtproblemen in de toiletruimte en wat je ertegen kan doen. Het is zo dat je vochtproblemen overal in huis kan hebben: in de woonkamer, de slaapkamer, de kelder of op de zolder. Maar in ruimtes die van nature al vochtig zijn zoals de keuken, de badkamer en het toilet, steekt vocht het eerst de kop op. Wanneer er dus aanzienlijk veel vocht in het toilet waar te nemen is, zal je die zo spoedig mogelijk met de juiste middelen moeten aanpakken.

Maar let op: soms lijkt een lek wel een vochtprobleem en omgekeerd! Verder in dit artikel geven we je tips hoe je het een van het ander kan onderscheiden.

Oorzaak vochtproblemen in toiletruimte

Het vocht dat in het toilet ontstaat, kan verschillende oorzaken ten grondslag hebben. Zo is doorslaand vocht maar ook optrekkend vocht regelmatig een oorzaak. Niet prettig, een toilet is immers ook een plek waar je lekker droog en comfortabel wilt vertoeven, al is het voor even. Je zal er in elk geval alles aan willen doen om vochtvrij en daarmee ook schimmelvrij gebruik te maken van het toilet.

Lek in het toilet? Controleer dit!

Veel mensen met vochtproblemen in de toiletruimte vergeten om eerst een controle te laten uitvoeren op lekken. In de brandverzekering van je woning zit in de meeste gevallen ook een gratis lekdetectie inbegrepen. Heb je dus vochtproblemen in het toilet? Aarzel dan niet om je verzekeraar te contacteren om te vragen of je een gratis lekdetectie kan laten doen.

Lekdetectie in het toilet: belangrijker dan vochtbestrijding (in eerste instantie)

Zo’n lekdetectie in het toilet en de sanitaire leidingen is (op enkele uitzonderingen na) helemaal op kosten van je woningverzekering. Maak dus gebruik van deze gratis mogelijkheid om het vochtprobleem in je toiletruimte op te lossen zonder ingrijpende werkzaamheden die met vochtbestrijding te maken hebben!

En wat je ook doet: laat geen ingrijpende vochtbestrijding werkzaamheden uitvoeren als je niet eerst hebt uitgesloten dat het vochtprobleem zeker niet door een waterlek in de leiding wordt veroorzaakt. Je zou zeker niet de eerste zijn die dit overkomt. Gouden tip!

Enkele links naar lekdetectie bedrijven:

Bovenstaande lijst werd willekeurig samengesteld. Denk je dat een lekdetectie bedrijf ontbreekt? Contacteer ons en wij voegen dit bedrijf graag toe.

Vochtige toiletruimte terug droog maken

Bereken de prijs van een droge toiletruimte via deze offertemodule.

Gratis, onafhankelijk.

5 prijzen vergelijken.

KLIK HIER

Vochtproblemen in de toiletruimte: soms ook zichtbaar aan de buitenmuren!

Soms kan je ook vochtproblemen in het toilet vaststellen als je aan de buitenzijde kijkt. Zie je dat de buitenmuren vochtig staan en lijkt dit jou een vochtprobleem te zijn? Dan kan je erop rekenen dat de oorzaak ergens bij het toilet zal zitten. Doorslaand vocht zal het echter niet zijn want dit vochtprobleem is enkel in de binnenzijde van woningen te bespeuren. Bovendien is doorslaand vocht nooit lokaal (en beslaat het altijd de hele muur) – het tegenovergestelde dus van wat je ziet op onderstaande foto.

Het vochtprobleem op onderstaande foto is dus wellicht een probleem met lekkages. Wees dus zeker van je stuk alvorens je een vochtexpert raadpleegt, want als het vochtprobleem zich in de sanitaire ruimtes bevindt, is de kans veel groter dat het lekken zijn en geen problemen met opstijgend vocht of doorslaand vocht.

Muur aan wc met vocht

Optrekkend vocht in jouw toilet

Optrekkend vocht in jouw toilet ontstaat wanneer grondwater zijn weg via de muurwanden naar boven baant. Opstijgend vocht heb je bij toiletten die zich op de onderste verdieping van je woning bevinden. De stenen muren zuigen het grondwater op en er ontstaat vochtontwikkeling in het toilet. Er ontstaat een muffe geur waar je zo snel als mogelijk vanaf wilt en ook die vieze koude temperatuur in je toilet mag snel tot het verleden gaan behoren.

Je vochtproblemen verhelpen

Gelukkig kan je je vochtig toilet op verschillende manieren verhelpen. Je kunt bijvoorbeeld bij optrekkend vocht de injectiemethode gebruiken. Hierbij worden er gaten van rond de 14 mm in je muren geboord waarna er een speciaal gel in wordt geïnjecteerd. Deze vormt een barrière waardoor het optrekkend vocht geremd wordt omdat het niet meer zijn weg naar boven kan banen.

Ook voor doorslaand vocht in je toilet zijn er oplossingen. Door de muren van je toilet te laten impregneren, kun je de vochtproblemen tegengaan. Dit doe je door de buitenmuren te reinigen, voegen en te impregneren. de kosten hiervoor liggen rond de dertig Euro per vierkante meter.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER