Vochtcheck vragen door vochtspecialist

Vochtcheck vragen door vochtspecialist

Volgens onderzoekers hebben bijna alle woningen last van vochtproblemen. Deze problemen zijn natuurlijk niet overal even zorgwekkend. Het vocht kan op verschillende manieren je woning binnendringen. Je hebt condensatievocht, opstijgend vocht en doorslaan vocht.

Diagnose

Wanneer je zelf de oorzaak van het vochtprobleem aan je woning niet vind, kan je contact opnemen met een vochtspecialist. Deze kan een vochtcheck uitvoeren op je woning en de oorzaak van je probleem achterhalen.

Condensatievocht

Slecht geventileerde ruimtes zoals de badkamer, kelder en bergruimte krijgen soms te maken met condensatievocht. Het vocht slaat neer aan de ramen of op de muur. Oplossingen voor dit probleem zijn de ruimte beter isoleren of beter ventileren.

De vochtspecialist kan een tijdelijke of permanente ventilator in de ruimte plaatsen. Deze zal ervoor zorgen dat de lucht steeds de juiste vochtigheidsgraad heeft en er luchtcirculatie in de ruimte ontstaat.

Opstijgend vocht

Heb je natte plekken of schimmels onderaan je muur? Dat is één van de gevolgen van opstijgend vocht.

Bij opstijgend vocht zal het grondwater uit de ondergrond opstijgen doorheen de muren van je woning. Een specialist kan dit probleem oplossen door je muur te onderkappen en vervolgens een vochtwerende laag te plaatsen. De populairste methode is echter muurinjecties: hierbij worden er gaten in de muur geboord worden die vervolgens worden opgevuld met een vochtwerende gel.

Men kan ook keramische kokers in je muur plaatsen waardoor het vocht in de muur zal verdampen. Deze methode wordt echter het minst vaak toegepast.

Doorslaand vocht

Wanneer je muur vochtig aanvoelt of er schimmels ontstaan op de muur, heb je waarschijnlijk last van doorslaand vocht. Je buitengevel vertoont schade of broosheid waardoor deze niet meer in staat is om je binnenmuren te beschermen tegen vocht (afkomstig van regen). Een specialist kan je muur behandelen met een vochtwerende coating, dit noemt men impregneren. Hierdoor kan er geen vocht meer door je gevel dringen.

Belang van een specialist

Een specialist kan onmiddellijk de juiste diagnose van je vochtprobleem stellen waardoor er geen onnodige kosten of herstellingen worden gedaan aan je woning. De specialist zal samen met jou zoeken naar de gepaste oplossing.