Wijnkoelkasten

Waarom wijnkoelkasten ?

Wanneer u niet beschikt over een kelder en niet van plan bent om een kelder te graven , dan is een wijnkoelkast de geschikte oplossing. De wijn kan rijpen bij de stabiele temperatuur en vochtigheid binnenin de wijnkoelkast. Een wijnkoelkast is dus een zeer goed alternatief wanneer je niet beschikt over een kelder. Een wijnkoelkast is kleiner maar gemakkelijker dan een wijnkelder. De wijnkoelkast staat zelf verantwoordelijk voor de temperatuur en de vochtigheid.

De wijnliefhebbers bewaren hun wijn niet in de koelkast. De kwaliteit van de wijn kan door licht en trillingen sterk afnemen. Om wijn te laten rijpen en bloeien, heeft de wijn een rustige en vredige plaats nodig.

wijnkoelkasten

De praktische overwegingen !

Bij het aankopen van een wijnkoelkast is het aangeraden om alles vooraf goed te bekijken. Als eerste ga je kijken hoeveel ruimte je vrij hebt voor de wijnkoelkast te plaatsen. Ook het bepalen van de grote van de wijnkoelkast is zeer belangrijk. De grote van de wijnkoelkast hangt af van hoeveel wijnflessen je wilt opslaan in de wijnkoelkast en hoeveel plaats je over hebt.

1. De juiste temperatuur !

Je kan de wijn in een wijnkoelkast bewaren om deze te laten rijpen. De bewaartemperatuur ligt tussen de 10 en 14 ° C. Welke wijn je ook wilt rijpen, de ideale temperatuur is 12 ° C. Voor het bewaren van wijn om deze dan te gaan serveren, zijn verschillende temperaturen geschikt. Deze variëren naargelang het soort wijn.

De temperatuur moet constant het zelfde zijn. Een kleine temperatuurschommelingen kan tot gevolg lijden dat de smaak veranderd van de wijn.

2. De luchtvochtigheid

Naast temperatuur is ook de luchtvochtigheid in de wijnkast belangrijk. Dit is belangrijk voor de kurk van de wijnflessen. De kurk moet constant vochtig zijn zodat de fles afgesloten blijft.

Als de luchtvochtigheid lager is dan 55%, zal de kurk gaan uitdrogen, waardoor de wijn oxideert uit de wijnfles. Als de luchtvochtigheid boven de 80% komt, wordt de kurk te nat. Hierdoor kan er schimmel ontstaan op de wijnfles. Ook kan daardoor het etiket van de wijnfles beschadigd worden of er zelf afvallen.

3. Ventilatie

De wijn “ademt” door de kurk van de wijnflessen. Als de lucht in de wijnkoelkast een onaangename geur heeft, zal dit de wijn aantasten. Als gevolg hiervan verliest de wijn zijn kenmerken en smaak. Daarom zijn veel wijnkoelkasten uitgerust met ventilatiesystemen die voor voldoende frisse lucht zorgt.

4. Donkere ruimtes

Ten slotte is het erg belangrijk om de wijn in een donkere omgeving te bewaren. Licht, vooral ultraviolette straling, versnelt het verouderingsproces. Daarom is het belangrijk om de wijn in een donkere omgeving te bewaren om de wijn te beschermen.

Het plaatsen van de wijnkoelkast

Let bij het kopen van een wijnkoelkast op de draairichting van de deur. Na de aankoop is het altijd vervelend om te ontdekken dat de wijnkoelkast niet zo goed in de hoek past als je denkt, bijvoorbeeld omdat de deur een andere deur blokkeert als deze wordt geopend. De richting van de deur wordt weergegeven in de specificaties van elk product. Ook wordt vermeld of je de draairichting kunt veranderen van de koelkast.

Luchtkwaliteit

De lucht in de wijnkoelkast moet van goede kwaliteit zijn, wat erg belangrijk is. Dit betekent niet alleen dat er voldoende frisse lucht moet binnenkomen, maar ook dat de luchtvochtigheid op een passend niveau moet zijn. Om de beste luchtkwaliteit te garanderen, zijn sommige wijnkoelkasten uitgerust met de volgende functies:

 1. Luchtcirculatie
 2. Luchtvochtigheidsregeling
 3. Koolstoffilter

De koeltechniek

In wijnkasten kunnen verschillende soorten koeltechnieken worden gebruikt. Als je de wijnkast voor een specifieke toepassing wilt gebruiken, zoals het plaatsen in de keuken, is het belangrijk om dit te begrijpen. Er worden drie koeltechnieken gebruikt:

 1. Absorptiekoeling
 2. Compressor
 3. Thermo-elektrisch

Merken wijnkoelkasten

 1. Domo
 2. Moa
 3. Hisense
 4. Climadiff
 5. Bosch
 6. Wine Klima
 7. Le Chai
 8. Dometic
 9. Haier
 10. Qlima
 11. Severin
 12. Liebherr

De 4 meest bekende en verkochte wijnkoelkasten.

1. Climadiff

Climadiff heeft een ruime keuze aan oplegwijnkasten die binnen Europa geproduceerd zijn. Ze leveren wijnkoelkasten met hoge energieklassen A of A+. Climadiff biedt oplegwijnkasten die ontworpen zijn zoals de traditionele wijnkelders.

2. Haier

Haier is de afgelopen 11 achtereenvolgende jaren de nummer 1 in de wereld voor huishoudelijke toestellen.

 • De compressor van de wijnkoelkasten van Haier hebben een anti-vibratiesysteem dat trillingen en geluid vermindert, waardoor de wijn origineel blijft en zijn volle smaak behoud.
 • Haier biedt een hightech vergrendelingssysteem op de wijnkoelkasten. Dit voor de veiligheid en bescherming van de wijnflessen.
 • De wijnkoelkasten van Haier hebben de nieuwste exclusieve technologieën.
 • De wijnkoelkasten zijn ook uitgerust met 3d-ledlampen die ervoor zorgen dat de gehele wijnkoelkast verlicht is

wijnkoelkast haier

3. Liebherr

Liebherr is een bekend merk van diverse huishoudelijke apparaten. Ook voor hun wijnkoelkasten. Deze koelkasten zijn speciaal ontworpen om verschillende wijnflessen in te bewaren en deze zo van de juiste temperatuur te voorzien. De koelkast zorgt voor een geschikt klimaat en vermijdt tegelijkertijd directe ultraviolette stralingen.

 • Komen in veel verschillende modellen
 •  Gevarieerde types qua uiterlijk, zodat deze altijd past binnen het interieur.
 • De wijnkoelkasten gaan lang mee -> duurzame oplossing.
 • Gebruiken weinig stroom

Wijnkoelkast Liebherr

4. Le Chai

Le Chai beschikt over een assortiment van meer dan 60 verschillende modellen wijnkoelkasten.

 • Ze bieden zowel onderbouw, kolom inbouw en tussenbouw.
 • Voor de vrijstaande wijnkasten kan je kiezen voor -> multifunctioneel, serveerkasten, verouderingskasten en premium verouderingskasten.
 • Wijnkoelkasten van 7 tot 474 flessen opslagruimte.
 • 3 kleuren , RVS, wit en zwart.

Conclusie

Heb je dus geen kelder of plaats voor een kelder, maar ben je toch een wijndrinker ? Koop nu je eigen wijnkoelkast en bewaar je wijn met liefde.

Heb je toch een kelder ter beschikking , dan kan je deze uiteraard ook gebruiken als wijnkelder. De enige voorwaarde is dat deze kelder droog en vocht vrij is. Is jouw kelder niet droog, of denk je dat je vochtproblemen bet in u kelder ? Overweeg dan een kelderdichting.

Met een kelderdichting word je kelder terug kurkdroog en dus terug geschikt voor een wijnkelder.