Wijnkelder inrichting

Enkele belangrijke aspecten voor je wijnkelder inrichting !

1. De geschikte ruimte

Een donkere ruimte waar geen zonlicht aan kan is de meest geschikte plaats voor een wijnkelder. Ook andere ruimtes waar geen zonlicht binnen komt zijn mogelijke opties voor een wijnkelder.

2. Een goed geïsoleerde ruimte

Een wijnkelder moet optimaal geïsoleerd zijn. Hoe dikker de muren hoe beter. Je kan het beste baksteen of natuursteen gebruiken. Ook maak je gebruik van conventionele isolatie technologie en gipsplaat om de ruimte te isoleren. Wat vloeren betreft, kijk je best naar natuursteen.

wijnkelder

3. Stabiele temperaturen of een koelingssysteem

Stabiele temperaturen is één van de belangrijkste onderdelen voor een geschikte wijnkleder, en ook zeer belangrijk bij de wijnkelder inrichting.

Voor de vochtigheid kan je in de kelder een emmer water plaatsen, maar het beste is om een wijnkoelingssysteem te instaleren. Dit systeem trekt vocht uit de kamer wanneer dit nodig is, en dit gebeurd volledig automatisch. Om de wijnkelder eventueel extra te bevochtigen, kan je gebruik maken van een emmer water of een extra bevochtiger te installeren. Ook een thermometer en vochtmeter moeten aanwezig zijn in de wijnkelder om de vochtigheid en temperatuur te meten.

4. Wijnrekken

Wijnrekken bestaan in diverse soorten , stijlen en materialen. Ieder heeft zijn voor en nadelen. Wanneer het aankomt op een goed bewaar milieu van de wijn is de keuze snel gemaakt. Een wijnrek gemaakt uit steen brengt de meeste voordelen met zich mee.

Steen stabiliseert de luchtvochtigheid en de temperatuur van de wijnkelder. Steen biedt ook een stevige opslagruimte en een bescherming tegen licht. Bij je wijnkelder inrichting is het van belang om de juiste sfeer te creëren.

Conclusie

Heb je een kelder ter beschikking , dan kan je deze uiteraard  gebruiken als wijnkelder. De enige voorwaarde is dat deze kelder droog en vocht vrij is. Is jouw kelder niet droog, of denk je dat je vochtproblemen hebt in u kelder ? Overweeg dan een kelderdichting.