Vochtige woonkamer

Vochtige woonkamer

Hoe ontstaat condens in je woonkamer?

Het condens op de ramen van je woonkamer komt door het niet goed ventileren van je woonkamer, waardoor er zich dagelijks 10.000 liter vocht zich opstapelt in je huis (gemiddeld cijfer).

Welke oplossing is er tegen condens in je woonkamer?

Het installeren van een mechanische ventilator is een van de opties om condens tegen te gaan. Een mechanisch ventilatiesysteem helpt de ventilatie in huis goed verspreiden. Door deze methode wordt het risico op schimmelvorming in huis al snel minder.

Hoe herken je vocht in de woonkamer?

De vochtige plekken in je woonkamer valt te herkennen door deze punten:

  1. Lelijke vlekken op de muur
  2. Een muffe geur
  3. Schimmelplekken
  4. Loskomend schilderwerk of behang

Een andere vorm van condensatie zijn de dikke vochtdruppels die je langs je ramen ziet lopen.

De gevolgen van vocht in de woonkamer?

De gevolgen die er met zich meekomen in een vochtige woonkamer zijn:

  1. Ernstige schade aan de woning
  2. Een onprettige geur die er in de woonkamer blijft hangen
  3. Eventueel gezondheidsproblemen als ademhalingsmoeilijkheden (zeker voor mensen met astma)

Schimmelgevaar

De schimmeltoename komt mede door het niet goed ventileren van de woonkamer. Door dit probleem klemt het vocht zich in warme hoekjes waardoor er schimmelgroei ontstaat. Om dit gevaar tegen te gaan is het gebruik van soda, javel of anti-schimmelmiddel een goede oplossing om deze bacterie te doden.

Wat zijn koudebruggen?

Warme lucht bij een koude muur koelt snel af waardoor condensdruppels ontstaan op het koude oppervlak. Het condensatieproces gebeurt op plekken waar er direct een verbinding is tussen de koude van buiten en de binnenzijde van je woning. Zulke koudebruggen bevinden zich meestal op plaatsen waar de isolatie het minst zijn werk doet; denk aan de zones rond ramen of deuren. Koude kozijnen zijn een voorbeeld van koudebruggen.

De voordelen van een vochtvrije woonkamer?

Een woonkamer met ventilatie of een open raam, is meer dan goed voor je eigen gezondheid en leefomgeving, maar het stopt de groei van de schimmels ook.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>