Vochtbestrijding technieken

Vochtbestrijding

Vochtbestrijding technieken om het vocht in huis te bestrijden

Vocht in huis kan voor grote problemen zorgen. In dit artikel belichten we dit probleem en bespreken we alle vochtbestrijding technieken die er bestaan.

Schimmels

Vochtplekken op een muur in huis veroorzaakt in veel gevallen schimmels. Schimmels kunnen in huis grote gevolgen hebben voor de gezondheid. De gevolgen van een hoge vochtigheidsgraad in huis kun je niet direct waarnemen. Het wordt pas na een langere periode zichtbaar. Je kunt er ademhalingsproblemen van krijgen, maar ook reuma, verkoudheden en bepaalde allergieën. Omdat ook je immuunsysteem wordt verzwakt, ben je eerder vatbaar voor infecties. waterdamp en schimmels zijn nauw met elkaar verbonden. Vooral bij woningen die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, ontstaan er vochtproblemen. Ook kunnen de vochtproblemen voorkomen bij redelijk nieuwe woningen. Vooral woningen, die in de omgeving van rivieren zijn gebouwd, komen vochtproblemen voor. Wanneer er problemen zijn met water in een woning is vochtbestrijding nodig. Ondanks dat vochtbestrijding een moeilijk probleem is, moet het snel worden aangepakt. Om te voorkomen dat er schimmelgroei in huis ontstaat, moet je snel het vocht bestrijden. De beste vochtbestrijding techniek voor het verwijderen van schimmels is het voorzien van meer ventilatie.

Ventileren

Wanneer je vochtplekken in je woning ziet ontstaan, zal dat samengaan met de condens die aanwezig is. Condens kun je verwijderen door je woning goed te laten luchten. Nu zal de condens niet direct schimmels veroorzaken, maar wanneer je er niets aan doet, zal dat zeker in een later stadium wel het geval zijn. Te veel waterdamp in huis is slecht voor de verf, behang en het stucwerk. Het behang kan door de waterdamp loskomen en het stucwerk kan gaan afbladderen. Ondanks deze problemen die je in huis kunt krijgen, door het vocht, is het ontstaan van schimmels het ergste. Je moet goed oppassen met kinderen. Bepaalde schimmels zijn giftig waardoor ze snel ziek kunnen worden. Daarom moet je snel handelen.
Waterdampconcentraties zijn hoog in de ruimtes waar geen verwarming aanstaat. Dat is een veel gevallen op een slaapkamer, maar ook in een kelder of bijkeuken. Daarom is hierbij een goede ventilatie van belang om een goede vochtbestrijding tot stand te brengen.

Vochtplekken op de muur zijn ook slecht wanneer je van plan bent om je huis te verkopen. De koper zal niet snel een huis kopen wanneer er vochtplekken aanwezig zijn. Hij weet dan dat er iets niet in orde is. Door de vochtplekken in je woning zal de waarde zeker verminderen.

Vochtplekken op de muren

Oudere woningen hebben vaak last van vochtplekken op de muur. Bij de oudere woningen werd er nog geen spouwmuurisolatie toegepast. De poreuze stenen die gebruikt werden, laten bij slagregens water door. Zo kan het water binnenkomen. Je kunt voorkomen dat het water door de poreuze stenen binnenkomt door afdoende maatregelen te nemen. Je zou spouwmuurisolatie kunnen laten aanbrengen, maar ook door de stenen met vochtwerende middelen te behandelen. Het is daarbij wel van groot belang dat de juiste middelen worden gebruikt. Het water mag niet naar binnenkomen, maar wel naar buiten kunnen.

Wanneer je maatregelen hebt genomen om het vocht buiten te houden, kun je beginnen met het opknappen van de schade die het water binnen heeft aangericht.

Vochtbestrijding door het huis te isoleren is een goede manier om het wooncomfort te verbeteren. Je moet het aanbrengen van de isolatie in de spouw overlaten aan de vakman.

Problemen door opstijgend water

Wanneer we kijken naar de traditionele manier van bouwen, kwam het metselwerk vaak in contact met de bodem. Het grondwater kon hierdoor via de stenen omhoogtrekken. We moeten hier het vocht bestrijden bij de oorzaak aanpakken. Daarom worden de huizen van tegenwoordig gebouwd op een waterdicht membraam. Wanneer dat waterdichte membraam is geplaatst, kan hierop gemetseld worden. Het grondwater kan hierdoor niet meer via de stenen naar boven trekken. Er zullen geen vochtplekken in huis kunnen ontstaan, dus ook geen gevaarlijke schimmels.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Over ons

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Gratis vochtdiagnose aanvragen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
Rewah

GRATIS DOWNLOAD

Download de gratis brochure over opstijgend vocht (uitgegeven door Rewah NV, internationaal producent bouwmaterialen vocht)