Opstijgend vocht Antwerpen

Last van opstijgend vocht Antwerpen? Hier is wat jij erover moet weten!

Opstijgend vocht, wat is dat?

Het grondvocht dat door de stenen van jouw huis wordt geabsorbeerd, noemen we ‘opstijgend vocht’. Dit komt voornamelijk voor bij oudere muren die al wat slijtage ervaren. Ook in provincie Antwerpen komt dit veel voor. Niet elk vochtprobleem in huis wordt echter veroorzaakt door opstijgend vocht. Op zoek naar een vakman om je te helpen bij dit probleem? Klik dan hier.

Het vocht uit de ondergrond dat door muren omhoog stijgt, hoe gaat dat in zijn werk? Wel, het grondwater trekt steeds verder naar boven. Hierdoor kan het zich dus voordoen op verschillende plekken in de kelder of op de benedenverdieping (badkamer, slaapkamer, woonkamer, garage, vloer). Als jij een kelder in huis hebt is er een grote kans dat je hier de eerste symptomen van opstijgend vocht zal kunnen herkennen.

Opgelet: opstijgend of optrekkend vocht komt nooit voor op hogere verdiepingen. Als je daar vochtproblemen ervaart, heb je waarschijnlijk te maken met doorslaand vocht!

Opstijgend vocht Antwerpen

Hoe zit het met nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen past men nieuwe technieken toe. Men gaat opstijgend vocht preventief tegengegaan door van in het begin een waterkeringslaag aan te brengen. Dit is een soort vochtwerende gel die tijdens de bouwfase op de muren wordt aangebracht. Toch kan deze waterkeringslaag om tal van redenen niet goed functioneren. Daarom kan opstijgend vocht dus zowel bij oude huizen als bij nieuwe huizen voorkomen.

Opstijgend vocht Antwerpen

Hoe gaat dat in zijn werk, optrekkend vocht? En waarom stijgt dat omhoog?

De opstijging van vocht wordt veroorzaakt door de capillaire aard van muurconstructies. Water wordt opgenomen door de porositeit van de bakstenen en het metselwerk van de vochtige (kelder-)muur. Wateropname is nu eenmaal een typische eigenschap van bakstenen. Net als een spons water kan opzuigen, gebeurt een gelijkaardig proces ook bij bakstenen en pleisterwerk.

Het water stopt met stijgen op een bepaalde hoogte, bepaald door de zwaartekracht. Het optrekkend vocht (in een woning) bereikt meestal een maximale hoogte van 1,2 meter. Toch kunnen de effecten hoger zichtbaar zijn door externe factoren, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van niet-ademende wandbekledingen zoals vinylbehang, niet-ademende pleisters en verf.

De oorzaak van opstijgend vocht kan uit verschillende dingen bestaan. Dat ontdek je verder in dit artikel. Toch is er één zekerheid: vocht stijgt altijd omhoog in bakstenen en pleisterwerk.

Opstijgend vocht Antwerpen

Welke mogelijke oorzaken kunnen aan de oorsprong liggen van opstijgend vocht?

 1. Een beschermende waterkering ontbreekt

  Opstijgend vocht kan door verschillende oorzaken ontstaan. Toch zien we dat het meestal voorkomt in woningen waar geen beschermende waterkering is aangebracht. Hierdoor kan grondwater ongehinderd indringen in de muur van je woning.

 2. Slecht pleisterwerk

  Een tweede mogelijke oorzaak ligt bij het pleisterwerk. Het kan zijn dat dit pleisterwerk op een onprofessionele manier is aangebracht. Als dit het geval is kan het een brug vormen tussen het niveau onder en boven de waterkering.

 3. Een bouwfout

  Een derde mogelijke oorzaak kan een bouwfout zijn. Als bijvoorbeeld de waterkeringslaag op een verkeerde manier is aangebracht, kunnen er makkelijk vochtproblemen ontstaan omdat het vocht vrij spel krijgt.

Slecht pleisterwerk

Hoe herken ik optrekkend vocht?

Je kan dit op verschillende manieren herkennen, op zowel binnen- als buitenmuren. Vochtplekken en vochtige muren zijn de eerste en vaak ook de meest voorkomende signalen. Vochtplekken kunnen zich verder uiten in uitzettend gips ter hoogte van de plinten (op het onderste deel van een muur). Ook een muffe geur kan een goede indicator zijn voor de aanwezigheid van vocht. Eveneens kan er zwarte schimmel verschijnen op de vochtige delen van de muur. Deze signalen wijzen allemaal op een hoge luchtvochtigheid.

Loszittend behang, verf of pleisterwerk kunnen ook wijzen op vocht in de woning. Zo wijst een witte, donzige afzetting op het gips op de aanwezigheid van vocht. Deze witte afscheiding bestaat uit zouten en mineralen die in het grondwater aanwezig zijn. Door de hoge aanwezigheid vocht in jouw muren (in de stenen en het gips) komen deze zouten en mineralen naar de oppervlakte. Als je jouw muur te lang laat staan in deze toestand kunnen er zich zelfs zwammen beginnen vormen door de hoge luchtvochtigheid. Ook kan een houten vloer beginnen rotten. Zoek dus snel een bedrijf dat zich specialiseert in vochtbestrijding (Antwerpen).

Bouwfout

Welke gevolgen kan opstijgend vocht met zich meebrengen?

Invloed op jouw gezondheid

Als er schimmels en sporen van zwammen circuleren in jouw huis, en dat in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan dat jouw gezondheid ernstig beschadigen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan problemen van of infecties op de luchtwegen. Symptomen hiervan zijn regelmatige verkoudheden, hoofdpijn en misselijkheid. Op lange termijn zijn de gevolgen niet te overzien. Het is belangrijk om hier alert voor te zijn, zodat het niet zover hoeft te komen.

Schade aan jouw woning

Wanneer vocht voor een langere tijd vrij spel krijgt kan er aanzienlijke schade berokkend worden aan jouw binnenmuren, maar ook aan de buitengevel. Bij binnenmuren zien we vooral voorvallen van vochtige plekken, loskomende gips, schilderwerk, schimmelvorming, zwammen of een muffe geur.

Ook structurele problemen bij buitenmuren kunnen voortkomen uit een vochtprobleem. Zo kunnen bakstenen verpulveren of barsten omdat ze hun stevigheid verliezen. Op langere termijn kan deze schade aan het gebouw echt gevaarlijk worden tot zelfs het levensbedreigende toe. Het is dus cruciaal om opstijgend vocht in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken.

Kies voor preventieve gevelimpregnatie

Als jij jouw gevel daartegen wil beschermen laat je best je muren impregneren door een deskundige vakman. Bij gevelimpregnatie wordt er een waterafstotende vloeistof aangebracht op jouw buitenmuur. Deze vloeistof zal tot in de kern van de poriën van de stenen trekken en hier een waterafstotende laag vormen. Deze methode wordt ingezet als een vorm van preventieve vochtbestrijding. Lees hier meer over buitengevel impregnatie.

Opstijgend vocht Antwerpen

De beste oplossing om opstijgend vocht te bestrijden & behandelen

Er zijn verschillende methodes voorhanden om vochtproblemen te behandelen. De meest frequent gebruikte werkmethodes zijn muurinjectie en het onderkappen van de muur. De methode wordt gekozen afhankelijk van de aard/ernst van het vochtprobleem, het type gebouw en het beschikbare budget.

Hieronder geven we jou graag een kort overzicht mee van de meest gebruikte methodes om opstijgend vocht te bestrijden.

1. Muren onderkappen

Bij deze methode zal een vochtexpert jouw muur onderkappen om zo een fysieke waterkering aan te brengen. Eerst en vooral worden er horizontale sleuven in de muur gekapt. In deze gesleufde ruimte wordt een kunststoffen waterkeringsdoek geplaatst, zodat vocht geen vrij spel meer krijgt en geweerd wordt uit de muren.

Deze methode is een zeer grote klus en bovendien ook heel arbeidsintensief. Daarom komt deze methode redelijk duur uit in vergelijking met andere, goedkopere alternatieven zoals bijvoorbeeld een injectie van de vochtige muren. Het is in veel gevallen ook gewoonweg niet nodig om de muren te onderkappen. Muurinjecties zullen meestal al ruimschoots volstaan.

Daarnaast heeft de methode van muren onderkappen ook grotere risico’s, en dit voor de structuur van het gebouw. Als deze methode het meest geschikt is voor jouw woning en vochtprobleem, is het zeker aan te raden om te kiezen voor een gespecialiseerde vochtbestrijder.

Opstijgend vocht Antwerpen

2. Injecteren van de getroffen muren

Muren injecteren blijkt de goedkoopste methode te zijn om opstijgend vocht te bestrijden. Het is dan ook de methode die het vaakst wordt toegepast. Bij deze werkwijze wordt er een vochtwerende gel/vloeistof via geboorde gaten in de betreffende muur gespoten. Deze chemische samenstelling vormt dan een waterkeringsbarrière die het vocht tegenhoudt. Na verloop van tijd zal de vochtwerende samenstelling zich verder uitzetten binnenin de bakstenen. Zo voorkomt men dat het vocht verder in de muren binnendringt.

Zoek je een professional voor muurinjectie? Vergelijk hier onafhankelijke offertes van erkende vochtexperts. Deze module werkt gratis en zoekt doelgericht naar de beste professionals in je eigen streek.

3. Doe-het-zelf

Je kan ook zelf aan de slag gaan met jouw vochtprobleem. Uiteraard zal deze methode uitkomen als de goedkoopste methode bij uitstek om aan vochtbestrijding te doen. In de gemiddelde doe-het-zelfzaak zoals Gamma, Hubo of Brico vind je een heel assortiment aan producten om vocht en schimmel in jouw woning te bestrijden. Hiervoor is het wel belangrijk dat je beseft en weet waar je aan begint. Daarom raden we aan om ons uitgewerkt stappenplan te hanteren.

Opstijgend vocht bestrijden, wat kost dat?

De prijs die je betaalt om het vocht uit jouw woning te weren hangt af van heel wat uiteenlopende factoren:

 • Lengte en dikte van de muren
 • Niveauverschillen in de muren
 • Hardnekkigheid van het probleem
 • De oorzaak van het vochtprobleem
 • Bijkomende problemen zoals verwijderen van schimmels, de muren behandelen, doorslaand vocht etc.

Let op: de weg naar droge muren en een vochtvrij huis vraagt tijd!

Een quick-fix uitvoeren tegen opstijgend vocht zorgt er enkel voor dat de nodige oplossing in de toekomst gewoon duurder zal uitkomen dan nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan over een vochtige plek heen schilderen. Er zijn namelijk geen “snelle” oplossingen om van optrekkend vocht af te raken. Het staat vast dat je echt professionele methodes, zoals injecteren of onderkappen, zal moeten gebruiken om permanent van het vocht verlost te zijn.

Je laat je dus best niet in verleiding brengen door goedkope en snelle ‘oplossingen’. Deze zijn slechts een pleister op de wonde en zullen van korte duur zijn. Vroeg of laat zal je toch voor een professional moeten kiezen. Als je dit onmiddellijk doet bespaar je jezelf veel tijd, geld en kopzorgen. Hier kan je snel en eenvoudig in contact komen met een expert vochtbestrijding (Antwerpen).

De tarieven van professionele vochtspecialisten kunnen sterk variëren. We raden daarom aan om zeker offertes te vergelijken bij verschillende vochtbestrijders die jou interessant lijken. Via onze praktische tool kan je onafhankelijke diagnoses en offertes ontvangen, en dit van erkende vochtspecialisten in Antwerpen. Het neemt slechts 2 minuutjes tijd in beslag en het is nog eens volledig gratis ook! Onze tool werkt volledig onafhankelijk: het geeft je een objectieve kijk op vochtbestrijders in Antwerpen, hun aanbod en hun offerte.

Conclusie: wat is de beste methode voor vochtbestrijding (Antwerpen)?

Eerst en vooral raden we aan om op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem om dit nadien als eerste te bestrijden. Pas nadien kan je volgende stappen uitvoeren om de gevolgen en schade van het optrekkend vocht aan te pakken.

Muurinjectie is meestal de makkelijkste en goedkoopste oplossing. De techniek is al tientallen jaren oud en heeft een hoge doeltreffendheid. Je kan muurinjecties ook zelf uitvoeren, maar als de werken worden uitgevoerd door een professionele vochtbestrijder kan je er zeker van zijn dat je voorgoed geen last meer zal hebben van optrekkend vocht. Als je zelf aan de slag gaat en het probleem zich opnieuw stelt, dan zal je werk en je investering in de bestrijdingsproducten voor niets zijn geweest.

Wat je ook doet, via onze website vind je een antwoord op al je vragen. Onze missie is om jouw muren droog te maken om zo je woonkwaliteit sterk te bevorderen. Je kan onze zoekmodule gebruiken om de website te doorzoeken naar alle andere vragen en antwoorden over opstijgend vocht. Als je graag aan de slag wil gaan met een professionele vochtexpert, verwijzen we jou graag verder door naar onze tool om een gratis diagnose aan te vragen voor jouw vochtprobleem of in contact te komen met een expert.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER