Muren injecteren: doe-het-zelf

Muren injecteren - doe-het-zelf

Injecteer zelf jouw muren

Vochtige muren zijn helemaal niet prettig. Je woning wordt er door aangetast en ook je interieur (zoals behang of verf) kan erdoor vernietigd worden. Ook zorgt vocht ervoor dat er schimmelvorming ontstaat en dat je meubilair wordt aangetast door hoge luchtvochtigheid.

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen (en oorzaken) maar opstijgend vocht is wel de bekendste: het fenomeen waarbij grondvocht opstijgt via de capillaire werking van de muren. Het ontbreken van de waterkering, of een versleten waterkeringslaag, is hiervan de oorzaak. Gelukkig zijn er mogelijkheden om als doe-het-zelver je muren te injecteren met een nieuwe vochtwerende gel.

Kosten uitsparen door het zelf te doen

Wens je zelf jouw muur te injecteren zodat optrekkend vocht verdwijnt? Dat kan uiteraard met de verschillende pakketten voor doe- het- zelvers die tegenwoordig op de markt te vinden zijn. Met deze doe-het-zelf kits kun je enorm veel kosten besparen. Aan de andere kant zal je wel iets meer materiaal nodig hebben.

Voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt, zal je moeten kijken of je dit materiaal in huis hebt (of kunt aanschaffen bij bijvoorbeeld Brico, Gamma of Hubo): de injecteerpijpjes, een injecteerpistool, breekmes, potlood, tape, boormachine met boor van 14mm in diameter, vouwmeter, vloerbescherming en werkhandschoenen.

Nu is het tijd om slechte bepleistering van de muur af te halen, tot op 30 cm van het waargenomen vocht. Markeer de boorgaten op een rijtje met een afstand van 10 cm tussen elk gat. Bepaal aan de hand van de dikte van de muur de boordiepte waarna je een stuk tape om de boor doet om de diepte te kunnen peilen.

Techniek van muurinjectie

Boor loodrecht de muren in, ga daarna met een stofzuiger over de boorgaten heen en plaats hierna je injecteerpijpjes in het injecteerpistool. Open deze met een breekmes. Schroef de injecteertuit vast en breng de tot op het einde van het boorgat. Vul het gat volledig. Trek de tuit langzaam terug tot 1 cm van het muuroppervlak. Dicht daarna de gaten met een cementmortel.

De afwerking

Nadat je klaar bent met injecteren, is het proces nog niet helemaal voorbij. De muur bevat na de injectie nog schadelijke zouten. Daarom wordt een bescherming worden geplaatst die voor een goede barierre zorgt: een zoutwerend membraan. Eens dit is geplaatst, is de muur klaar om terug bepleisterd te worden door de stucadoor.

Gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt. Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Populaire onderwerpen
>