Mos verwijderen en bestrijden op de buitenmuur

Mos verwijderen en bestrijden op de buitenmuur

Aanslag op de buitengevel, zoals mos en andere begroeiing, is een vaak voorkomend fenomeen op vochtige plaatsen waar weinig tot geen zonlicht komt. Zo zijn gevels die niet goed beschermd zijn tegen regen een makkelijk target voor mos. In dit artikel geven we wat meer uitleg over het voorkomen van mos op de buitengevel en wat je met deze hardnekkige indringer kan aanvangen.

Kostprijs mos verwijderen en bestrijden op de buitenmuur

Mos, dekplanten, algen en andere hardnekkig vuil op je gevel is iets dat onmiddellijk in het oog springt. Het is een probleem dat frequent voorkomt en vies werk met zich meebrengt. Mossen verwijderen is relatief eenvoudig, mits een grondige reiniging en vooral kennis van zaken. In no time kan je op verschillende manieren mos verwijderen en bestrijden op de buitenmuur om zo toekomstige mosvorming/algengroei vroegtijdig tegen te gaan.

ReinigingSoort aanslag Prijs
StoomreinigingMilde aanslag als mos of klimop Gemiddeld €15,- per m²
Chemische reiniging Verfresten of roet Gemiddeld €15,- per m²
ZandstralenHardnekkig vuil zoals graffiti Gemiddeld €15,- per m²

Over welke soort vervuiling gaat het?

Mosvorming en algen ontwikkelen zich vooral op een vochtige ondergrond. Meer specifiek vormen mos en aanslag zich op de delen van de gevel die voor een langere tijd vochtig blijven en waar over het algemeen geen zonlicht komt. Dit gaat vaak ook gepaard met algen en andere hardnekkige vuilmakers. 

De aanslag op de gevel kan verschillende texturen, vormen en kleuren aannemen zoals bijvoorbeeld groene aanslag, witte aanslag, zwarte aanslag of grijze aanslag. Ook het mos kent verschillen in voorkomen bv. korstmos, bladmos of slaapmossen. Aan de hand van deze presentatie van onafhankelijk kennisinstituut Probos kan je zelf de mossen op jouw gevel identificeren. 

Waarom is het van belang om mos te verwijderen?

Zoals reeds vermeld komt mosvorming voor op vochtige muren die weinig zonlicht krijgen. Wanneer deze muren het vocht vasthouden , mede dankzij het mos dat zich vormt, kan dit ernstige schade berokkenen aan de gevel. 

Eens het begint te vriezen zal ook het vocht in de gevel bevriezen. De voegen van de gevel kunnen hierdoor kapot vriezen en ernstig beschadigd raken. Het is dus van belang om komaf te maken met mos op je gevel om permanente gevelschade te vermijden.

Mos verwijderen gevel: de muur zelf reinigen

De Handige Harry onder ons kan zelf aan de slag gaan om mos op de buitengevel te verwijderen. Elke doe-het-zelf zaak heeft tegenwoordig een uitgebreid gamma aan tools en gerelateerde artikelen in het gamma waarmee mos in een mum van tijd aangepakt kan worden. Hieronder lijsten wij op hoe jij zelf de handen uit de mouwen kan steken. 

1. Je gevel reinigen met een hogedrukreiniger

Met een hogedrukspuit kan je onder hoge druk heet water op de muur spuiten. Door deze druk en temperatuur komt het mos los van de muur en lost het op in het water. Bij deze methode is het mos dus makkelijk weg te spoelen en op te ruimen. Als het mos te hardnekkig is, kan er ook gekozen worden om het met een borstel weg te halen. 

Bekijk de staat van je gevel

Voor je de hogedrukreiniger bovenhaalt om de gevel reinigen met grote kracht is het aangeraden om de staat van de muur of het dak te bekijken. Als het pleisterwerk of cement makkelijk los te krijgen is of als de dakpannen niet erg vast liggen is de hogedrukspuit misschien niet de beste optie om jouw gevel vrij te maken van algen of mos. Ook als de gevel barsten of scheurtjes vertoont begin je best niet zelf aan de werken. Hetzelfde geldt voor eventueel loskomende voegen in de gevel.

Wanneer je gevel reinigen met een hogedrukspuit?

Deze methode is enkel aan te raden in de zomer. De gevel in kwestie moet voldoende zon krijgen zodat het vocht kan opdrogen. Doe je dit in de winter, dan kan vorstschade ontstaan. Dit is absoluut te vermijden om permanente schade uit te laten.

2. Chemisch reinigen

Een andere aanpak bestaat eruit dat je de gevel gaat schoonmaken met een speciaal chemisch product. Er bestaan verschillende varianten van een mild chemisch middel waarmee je zelf aan de slag kan op jouw gevel. 

Mogelijke gevaren: schade aan de gevel

Het is belangrijk dat je je voldoende informeert voor je aan de klus begint. Wanneer je zelf aan de slag gaat met chemische producten op je buitenmuren is het belangrijk om met de nodige voorzichtigheid te werk te gaan zodat je de gevel niet beschadigt. Als je niet voorzichtig genoeg te werk gaat kan je schade berokkenen aan je deurposten, terrastegels, gevelstenen of raamkozijnen. Chemische producten kunnen de gevel aantasten en verzwakken. 

Materiaal gevel

Controleer ook zeker van welk materiaal jouw gevel gemaakt is. Een verkeerd chemisch middel of een verkeerde consistentie van een mosdodend middel kan de hele gevel en het metselwerk ruïneren. Let erop dat je de juiste samenstelling van het product hanteert om te voorkomen dat er vlekken intrekken in de muur. Deze complicaties zijn makkelijk te vermijden als je op voorhand goed onderzoek uitvoert

TIP: Gaat het over kwetsbare historische gebouwen? Roep dan zeker een expert ter zaken

Hulp nodig? Professionele gevelreiniging of -renovatie!

Je gevel reinigen is een zowel fysiek inspannend als tijdsintensief. Daarbij komt ook nog het feit dat het een vies werkje is. Er zijn gelukkig tal van professionele firma’s die zich hierin specialiseren. Zo vermijd je risico’s op een beschadigde of bevlekte gevel en daar bovenop bespaar je jezelf nog een hoop tijd.

Zeker als je gevel barsten/scheuren vertoont of het cement/pleisterwerk los zit, is het een goed plan om een professioneel gevelreinigingsbedrijf te overwegen. Zij kunnen eventuele stabiliteitsproblemen of onderliggende oorzaken van dichterbij bekijken alvorens ze een professionele gevelreiniging uitvoeren. Deze aanpak komt mogelijk iets duurder uit, maar het kan wel toekomstige hardnekkige vervuiling tegengaan en vermijden dat nieuw vuil ontstaat. 

Tip. Bekijk deze pagina om een idee te krijgen over de kostprijs van professionele gevelreiniging 

Gevel reinigen

1. Reinigen met chemisch middel

Door gebruik te maken van een chemisch middel dat door professionals aangebracht wordt, wordt je gevel op een efficiënte manier opgefrist. De reinigingsspecialist zal, afhankelijk van de ondergrond/steensoort en type vervuiling, bepalen welke chemische producten gebruikt moeten worden. 

Daarnaast kan de gevel ook nog eens extra behandeld worden met een waterafstotend middel dat dienst doet als een beschermlaag tegen regen, toekomstig vuil en aangroeiend mos.

Soorten chemische producten

 • Basische reinigingsmiddelen
  Deze producten hebben een hoge PH waarde omdat ze voornamelijk natrium- of kaliumhydroxide bevatten. Door de chemische samenstellingen vraagt dit middel dus zeker de nodige voorzichtigheid en expertise in gebruik. Deze substantie wordt meestal in de vorm van een pasta op de gevel gesmeerd voor een optimale werking.
 • Zure reinigingsmiddelen
  Door de lage PH waarde kunnen dergelijke zure samenstellingen zeer grondig reinigen. Op bepaalde steensoorten kunnen deze producten sterk inwerken en bijgevolg bij verkeerd gebruik vlekken en schade veroorzaken. Ook hier is deskundigheid een sleutelwoord bij gebruik van gelijksoortige producten.
 • Milieuvriendelijke alternatieven
  Er zijn ook milieuvriendelijke opties op de markt. Deze producten pakken gevelvervuiling aan op basis van biologisch afbreekbare enzymen of bacteriën. Deze middelen vormen geen gevaar voor bodemvervuiling en tasten in geen geval de ondergrond aan. Het is wel mogelijk dat ze niet altijd even effectief zijn als bovenstaande varianten. Ze hebben ook vaak een langere inwerktijd.

Nadelen

 • Een chemische reiniging is niet op elke ondergrond mogelijk. Om te weten wat de mogelijkheden zijn haal je er best het advies van een expert ter zake bij. Onnodige risico’s nemen kan onomkeerbare schade veroorzaken.
 • Het kan schade opleveren of vlekken achterlaten op jouw gevel. Opnieuw benadrukken we het belang van expertise in het vakgebied van gevelreiniging.
 • Bij chemische reinigingen probeert men zoveel mogelijk chemische restanten op te vangen, maar dit is nooit volledig mogelijk. Er zal altijd een (kleine) hoeveelheid chemicaliën in de natuur terechtkomen.
 • Afhankelijk van het type gevel en type vervuiling, bereikbaarheid (al dan niet gebruik van een hoogtewerker), steensoort … kan de kostprijs oplopen

2. Gevelreiniging met stoom

De verontreinigde delen van de gevel worden door middel van een stoomgenerator losgemaakt. Door de warmte van de stoom komt het vuil van de gevel los. Het is een lichte methode om de muur schoon te maken waarbij het gevelmateriaal niet wordt aangetast. Het is echter geen oplossing voor zeer hardnekkig vuil of mos/algen die vastgekoekt zijn. Ook voor deze methode is expertise vereist, omdat de gevel snel aangetast kan worden bij een verkeerde aanpak.

Renovatie

De staat van de gevel en de aard/ernst van de vervuiling spelen een grote rol in de aanpak van de experten. Indien de indicatoren dit aanwijzen kan een gevelrenovatie vereist zijn. Ook als er sprake is van zware verontreiniging is een gevelrenovatie aangewezen. 

Conclusie

Als je beschikt over enige handigheid kan je makkelijk zelf aan de slag gaan. Hierbij is een grondige analyse van de gevel in kwestie essentieel. Bij twijfel of enig vermoeden van een verder gevorderd vochtprobleem is het toch aangeraden om een expert te contacteren om te vermijden dat je de gevel beschadigt.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER