Kelderafdichting: binnenzijde of buitenzijde?

Kiezen voor kelderdichting: langs de buitenzijde of binnenzijde?

In dit artikel bespreken we de twee vormen van kelderdichting: aan de buitenzijde en aan de binnenzijde.

De reden waarom een vochtige kelder gedicht moet worden is eenvoudig: het hebben van vocht en lekken in de kelder is onaangenaam en verhindert het opslaan van goederen en voedingswaren. Met andere woorden: een vochtige kelder is haast compleet onbruikbaar. Het is een verloren ruimte in huis en vreet bovendien aan de verkoopwaarde van de woning.

Tot slot zorgt een vochtige kelder ook voor andere vochtproblemen elders in de woning: denk aan condensvorming, opstijgend vocht of vochtdoorslag. Het is dus zeker: een goed gerenoveerde kelder verhoogt de waarde van het gebouw aanzienlijk.

Aan welke zijde kan je een kelderwand het best dichten?

Heb je last van water in de kelder? Dan is het bij je bestaande kelder meestal niet meer mogelijk om de kelder aan de buitenzijde te dichten. Hier moet je dus kiezen voor een kelderdichting aan de binnenzijde.

De kelder afdichten aan de buitenzijde

Een kelder afdichten langs de buitenzijde is de meest doeltreffende vorm van kelderdichting. Hierbij wordt het vocht volledig geblokkeerd en krijgt het geen kans om de constructie binnen te dringen.

Een kelderafdichting langs de buitenzijde gebeurt altijd preventief en kan enkel gebeuren als de kelder nieuw gezet wordt. Een ruwbouw is namelijk gemakkelijk bereikbaar, ook op moeilijk bereikbare plaatsen (denk aan de buitenzijde van de kelder in de bouwput).

Het komt zelden voor dat men een bestaande kelder langs de buitenzijde afdicht. Hiervoor zou immers moeten geïnvesteerd worden in dure graafwerken. In dat geval kiest men vrijwel altijd voor een kelderdichting langs de binnenzijde.

Hoe doet men aan kelderafdichting langs de buitenzijde?

Als men de kelder langs de buitenzijde afdicht, gebruikt men hiervoor en speciale bitumieuze afdichtingspasta of hoogwaardige cementeuze dichtingsmortels. Men gebruikt de spaan- of spuitmethode om deze producten aan te brengen.

Hoe dicht men de kelder aan de binnenzijde?

Voor kelderdichting langs de binnenzijde (van toepassing bij de meeste kelders) gebruikt men de traditionele methodes van kelderdichting. De meest gekende manier is een kelderbekuiping waarbij men letterlijk een volledige dichting doet van de hele kelder (inclusief muren en vloer).

Een tweede methode van kelderdichting die men gebruikt, is de kelderdrainageHierbij dicht men de kelder niet potdicht maar zorgt men voor een correcte drainage van het grondwater. Dat water wordt opgevangen op een centraal punt in de kelder en van daar afgepompt naar buiten.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER