Huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden

Last van huiszwam in je woning?

Heb jij op jouw zolder of kelder of misschien wel in de badkamer last van schimmel? Ga dan zeker of het huiszwam is of niet. Het bestrijden van huiszwam is iets waar je best zo snel mogelijk bij bent om jezelf een pak kosten en gezondheidsproblemen te besparen.

Hoe herken je huiszwam?

Deze specifieke schimmel, ook gekend als serpula lacrymans, groeit vooral goed in vochtige, donkere omgevingen.
Je zal bruine, brede plakken met witte randen zien verschijnen als het huiszwam is. Deze kunnen tot wel één centimeter dik worden. De vruchtlichamen verschijnen meestal in een ellipsvormige of ronde vorm.

Indien je dit inderdaad aantreft, is het hoogdringend tijd om die huiszwam te bestrijden.

Hoe ontstaat huiszwam?

Huiszwam ontwikkelt zich door een combinatie van verschillende factoren:

  1. Een luchtvochtigheid van meer dan 70%
  2. Onvoldoende ventilatie in de ruimte
  3. Vochtproblemen zoals lekkages, condens of opstijgend vocht in de muren
  4. Slechte isolatie
  5. Te warme temperaturen: hoe warmer de muren, hoe sneller de huiszwam groeit
  6. Een gebrek aan lichtinval in de ruimte
  7. De aanwezigheid van loofhout of naaldhout in huis

Wat kunnen de gevolgen zijn van huiszwam?

Het hebben van huiszwam in je woning heeft twee zeer grote gevolgen: financiële gevolgen (de kostprijs van de schimmels en zwammen te bestrijden) en gezondheidsgevolgen.

1. Financiële gevolgen

Doordat huiszwam cellulose en vocht uit het hout in jouw huis haalt, zorgt dit voor bruinrot. Op termijn wordt het hout onstabiel. Wees ervan bewust dat huiszwam ook pleister- en metselwerk kan aantasten. Bij het niet tijdig behandelen kan dit zelf zorgen dat jouw hele huis onstabiel wordt en in het ergste geval onbewoonbaar wordt verklaard.

2. Gevolgen voor je gezondheid

Bij gezonde personen kan het leven in een huis met huiszwam voor ademhalingsproblemen en luchtwegeninfecties. Voor personen die allergisch zijn aan schimmels, kan dit leiden tot infecties aan de longblaasjes. Lees hier meer over de effecten van schimmels en zwammen op de muren op de gezondheid.

Huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden is absoluut geen makkelijke klus. De plaag is zeer hardnekkig wat het zeer moeilijk maakt om zelf de strijd aan te gaan. De meeste middeltjes die je kan kopen voor eigen gebruik zijn meestal maar een tijdelijke oplossing als het onderliggende probleem niet ten gronde wordt aangepakt. Het is dus zeker aan te raden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professional om dit klusje te klaren.

Professionele vochtdiagnose laten uitvoeren (altijd gratis)

Vochtbestrijding.info staat verbonden met meer dan 300 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtspecialist? Via deze module kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde bedrijven in je buurt.

Een vochtexpertise gebeurt enkel door professionals en is altijd gratis en vrijblijvend zonder verdere verplichtingen. Een vochtdiagnose is ook heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Kies je land om te starten. Woon je in België of Nederland?

Geef je beoordeling voor dit artikel