Gevelreiniging en impregneren: kosten

Gevelreiniging kostprijs

Dit artikel geef je meer informatie over gevelreiniging, het impregneren van een gevel en de kostprijs van zo’n gevelreiniging. Een schone gevel is een belangrijk gedeelte van het onderhoud van je woning of bedrijf. Huizen met lelijke, verouderde of vuile, vochtige buitenmuren zijn gevoelig voor vochtproblemen (zoals doorslaand vocht- en/of mosproblemen).

Bovendien daalt de verkoopwaarde van een huis met een lelijke gevel aanzienlijk. Vaak geeft het kandidaat-kopers een signaal van de toestand van het huis. Hoe zou je zelf zijn als je op huizenjacht gaat?

Kosten van gevelreiniging

In de tabel hieronder kan je de kosten van een gevelreiniging bekijken. Aangezien gevelreiniging voor vele jaren is, is de kostprijs natuurlijk heel relatief. Misschien is het wel een grote investering, anderzijds is het onderhoud van je woning gewoonweg cruciaal. Als je een beschadigde gevel niet zou herstellen, zal dit zich op tal van manieren wreken (bijvoorbeeld door problemen met regeninsijpeling / doorslaand vocht / mos).

ReinigingSoort aanslag Prijs
StoomreinigingMilde aanslag als mos of klimop Gemiddeld €15,- per m²
Chemische reiniging Verfresten of roet Gemiddeld €15,- per m²
ZandstralenHardnekkig vuil zoals graffiti Gemiddeld €15,- per m²

Stoomreiniging: ideaal tegen mossen en/of klimop!

Als zich aan een gevel mos hecht, kan de buitenmuur nooit goed drogen. Hetzelfde geldt met klimop: deze mooie klimplant siert de gevel weliswaar, maar zorgt voor andere vochtproblemen in de buitenmuur. In zo’n geval moet de gevel gereinigd worden met een stoomreiniging. Hierna zijn de mossen verdwenen en kan de muur drogen.

Om een stabiele situatie te verkrijgen is nadien impregneren noodzakelijk. Mossen kunnen zich namelijk niet of moeilijk hechten aan een geïmpregneerde gevel. Het pand is blijft daardoor droog en beschermd, dit decennialang. Dat maakt van een gevelreiniging een relatief goedkope investering. Het huis wordt immers grondig onderhouden en beschermd.,

Het laten stoomreinigen van de gevel is in vergelijking tot andere straaltechnieken zoals zandstralen, nevelstralen en chemisch reinigen, erg goedkoop. De prijzen hierbij variëren tussen de €5 en €10 per m².

Stoom met een reinigingsmiddel

Is een muur matig vervuild, dan kan de expert kiezen om met stoom te reinigen waarin een chemisch middel is opgelost. Om dit te kunnen toepassen zal de specialist eerst goed kijken of dat bij de stenen die gebruikt zijn verantwoord is.  Op deze manier kunnen roetaanslag en verfresten worden verwijderd.

Zandstralen

Bij verf, graffiti of andere harde hechtingen ga je moeten kiezen voor het zandstralen. Soms gaat deze reinigingsmethode gepaard met het opnieuw voegen van de buitenmuren, gevolgd door een gevelimpregnatie.

De kosten voor het reinigen en zandstralen van een buitengevel variëren tussen de 10 tot 20 euro per m². Je gevel moet in goede staat zijn voor een zandstraling: indien ook de voegen zouden moeten hersteld worden, heb je extra kosten.

Chemisch reinigen

Wist je dat het chemisch reinigen van je gevel kan gebeuren met verschillende producten? Denk hierbij aan waterstoffosfaat, waterstoffluoride, ammoniumwaterstoffluoride en waterstofchloride. Dat zijn veel gebruikte middelen, naast natuurlijk nog heel wat andere mogelijkheden tot chemisch reinigen van gevels.

Een groot voordeel van chemisch reinigen van gevels is de lage prijs per vierkante meter. Met chemische producten kunnen ook hardnekkige plekken of zelfs graffiti worden verwijderd. Het is dus doeltreffend én goedkoop. Alleen is het chemisch en niet mechanisch. Aan jou de keuze!

Lees meer over gevelreiniging via deze pagina op Livios.

Nevelstralen

Met nevelstralen reinig je de gevel onder lage druk, waardoor er weinig kans is op beschadiging van de ondergrond. Het straalmiddel bestaat meestal uit een mengeling tussen zand en water. Dat wordt op de buitenmuur gespoten waardoor deze terug helemaal als nieuw wordt.

Samengevat: hoeveel kost gevelreiniging?

Afhankelijk van het soort behandeling waarvoor je kiest, kunnen de kosten voor een gevelreiniging goedkoop of duurder uitvallen. Begin alvast met het berekenen van de totale oppervlakte van je gevel. Vermenigvuldig dat getal met 5, 10 en 15: dat zijn drie veelvoorkomende bedragen als prijs per vierkante meter. Er bestaan goedkope en duurdere types gevelreiniging.

Tip: vergelijk offertes om prijzen te berekenen. Gemiddeld bespaar je door te vergelijken sowieso een mooi bedrag. Via deze pagina vind je een module om offertes online te vergelijken.

Belangrijk: na het reinigen moeten de muren geïmpregneerd worden

Om te voorkomen dat de buitenmuren na het reinigen vocht doorlaten naar de binnenmuren, moeten de buitenmuren voorzien worden van een impregneermiddel.

Bij het aanbrengen van het impregneermiddel wordt de waterafstotende vloeistof op de buitenmuren gespoten. Deze waterafstotende vloeistof zal diep in de stenen trekken en vormt zo een waterafstotende laag . Deze verhindert het regenwater om binnen te dringen, maar is anderzijds wel ademend zodat vocht in de muren zijn weg naar buiten kan vinden.

Door het aanbrengen van het impregneermiddel zal het vocht niet meer in de stenen trekken en zal er op de buitenmuur niet gemakkelijk vuil zoals mos of groenaanslag aan de stenen hechten. Ook de levensduur van de buitenmuren worden hierdoor verlengd. Een schone en vochtwerende voorgevel zal daarnaast ook de waarde van je woning doen stijgen.

De kosten van het impregneren vallen best mee. Moet de specialist geen herstelwerkzaamheden uitvoeren, maar alleen de muur na het schoonmaken impregneren dan kun je ongeveer rekenen op € 10 per vierkante meter. Moeten er ook voegen hersteld worden of barsten in de muur, dan kunnen deze kosten natuurlijk anders liggen en zal je moeten vragen naar een prijsofferte op maat.

Laat zeker altijd eerst verschillende offertes opmaken voor het reinigen en impregneren.

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER