Condenseren: wat is dat?

In dit artikel leer je alles bij over de werking van condensatie in huis (tegen muren en glas).

Zoals je weet, komt water voor als ijs, vloeistof en gas. Deze drie vormen van water gelden niet alleen voor water zoals dit uit de kraan komt. Ook bevroren water (ijs) en gekookt water (waterdamp) komen we dagelijks tegen in huis. Denk aan de diepvriezer, de douche of als je water opwarmt voor thee.

In dit artikel gaan we dus specifiek bespreken hoe condensatie werkt en welke effecten dit kan hebben in je huis. We kunnen condens onder meer zien in de doucheruimte, de keuken, en in kelder- en kruipruimtes. Meer bepaald condensatie tegen muren kan nadelige gevolgen hebben en tal van vochtproblemen veroorzaken. Door goed te begrijpen waardoor het condensatieproces ontstaat, kan je hier ook iets tegen doen.

Wat is waterdamp?

Zonder waterdamp kan geen condens ontstaan. Je vindt waterdamp uiteraard terug in gasvorm: het zit in dezelfde lucht die je voortdurend inademt. Waterdamp wordt natuurlijk ook wel eens luchtvochtigheid genoemd. In ieder geval is waterdamp iets onzichtbaars: het is een mengeling van waterdeeltjes met gewone lucht. Zeker als je een douche neemt of kookt, is deze waterdamp heel zichtbaar (bijvoorbeeld als condensaanslag op je badkamerspiegel). De damp die je bijvoorbeeld ziet bij het douchen of koken, is een mengsel van waterdeeltje in lucht.

Belangrijk: waterdamp heeft een lagere temperatuur dan die van het kookpunt van water en is dus geen echt gasvormig water. Dit heeft te maken met het zogenoemde dauwpunt.

Hoe ontstaat waterdamp?

Als je waterdamp ziet, betekent dit dat de omgevingstemperatuur lager is dan het dauwpunt.

Naarmate de luchtvochtigheid toeneemt, gaat het dauwpunt dichter naar de temperatuur van de lucht. Naarmate de damp afkoelt, kan het minder waterdeeltjes bevatten. Deze twee processen zorgen ervoor dat bij voldoende afkoeling de lucht verzadigd raakt met waterdamp, bij het dauwpunt, en kan dan gaan condenseren. Het voorgaande is nogal technisch, maar het kernpunt is dat damp niet de temperatuur van kokend water heeft en waterdeeltjes bevat, en door de waterdeeltjes is die zichtbaar.

Hoe ontstaat condensatie

Condensatie gebeurt natuurlijk niet alleen in huis, maar ook daarbuiten. ’s Nachts koelt de luchttemperatuur af tot onder het dauwpunt en krijgen we dauw: heel gekend van de dauwdruppels op de grassprietjes bijvoorbeeld!

In de woning ontstaat condensatie in een ruimte met onvoldoende ventilatie. Hierdoor blijft warme en vochtige lucht in deze ruimtes hangen, met alle kansen om te condenseren tegen de koudere oppervlaktes zoals muren, plafond, vloeren of ramen.

Deze waterdamp gaat dus over in druppels indien geen uitweg bestaat via ventilatieroosters, een raampje op een kier, een opening onder de deur of een mechanisch ventilatiesysteem.

De plek waar condensatie het meest op te zien is, is het raam of de spiegel. Door het temperatuurverlaging wordt de waterdamp dan weer vloeibaar. Maar ook tegen koude buizen (bijvoorbeeld bij de wastafel) kan waterdamp condenseren. Ook krijg je bij condensatie het feit dat poreuze oppervlakken zoals muren, pleisterwerk, behang of bepaalde soorten verf schade optreedt.

Deze condensatieschade zal zich uiten in afbrokkelend pleisterwerk en/of schimmelvorming. Deze vochtproblemen op basis van condensatie kan je enkel vermijden door te zorgen voor voldoende ventilatie in deze vochtige ruimtes. Zeker in keukens en badkamers is ventilatie extra belangrijk!

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER