Carbuurtest: hoe werkt deze carbid vochtmeter?

Dit artikel bespreekt van A tot Z de werking van een carbuurtest via een carbid vochtmeter. Deze test wordt gebruikt om opstijgend vocht op onzichtbare plaatsen in de muren op te sporen. Heb je een (vermoeden van) vochtige muren en opstijgend vocht? Dan kan vanzelfsprekend enkel een professionele vochtmeter duidelijkheid brengen over de precieze aanwezigheid en concentratie van vocht.

Hierin bestaan verschillende categorieën maar het beste en meest betrouwbare toestel hiervoor is de carbid vochtmeter waarmee de carbuurtest wordt afgenomen. Dat is een chemische test op basis van een klein staaltje bouwstof (geen boorsel wegens onnauwkeurigheid) uit de muur waarmee de precieze vochtconcentratie in de muur wordt bepaald. Deze carbid test toont vervolgens het exacte vochtpercentage in muren aan de hand van het restvochtigheidsgehalte.

carbuurtest
Foto: Bol.com

Waarom de carbuurtest en geen vochtmeting met de klassieke staalmeetstift?

De carbuurtest is vele malen nauwkeuriger dan een vochtmeting via de klassieke staalmeetstift of met een bolkop. De reden waarom is eenvoudig: de staalmeetstift meet enkel oppervlakkig de vochtaanwezigheid terwijl de carbuurtest ook vocht kan meten dat veel dieper in de muren zit.

Hoe werkt het?

Algemeen principe: de carbidmeter werkt volgens het bekende calcium carbide meetprincipe: hierbij reageert calciumcarbid met water (het vocht uit het monster). Bij deze reactie ontstaat acetyleengas dat een bepaalde druk veroorzaakt. Aan de hand van de aangegeven druk en het gewicht van de inweeg kan men met een manometer het vochtgehalte van het monster rechtstreeks aflezen.

Stappenplan

  1. Vooraf wordt ter controle gemeten met een elektronische vochtmeter: hierdoor wordt onnodig hak- en breekwerk in een eerste stadium vermeden.
  2. Voor het te meten materiaal wordt een monster met boorstof genomen. Dit moet verworven worden via een klein beetje kapwerk (want boorsel brengt onnauwkeurigheid teweeg door de wrijving)
  3. Het monster wordt in de verbrijzelschaal geplaatst in een kleine hoeveelheid. Grote brokken of kiezels worden eruit gehaald. Het totaal wordt gewogen met de weegschaal.
  4. De mengkogels worden toegevoegd in de verbrijzelschaal.
  5. Men voegt een glazen ampul calcium carbide toe aan het geheel.
  6. De manometer wordt op de fles geplaatst en men schudt hevig in 3 etappes van 2 minuten met rustpauzes van 1 minuut. De mengkogels verbrijzelen het glazen ampul met calcium carbide waarna de chemische reactie opstart.
  7. Daarna leest men de manometer af om het resultaat te bekijken.

De carbuurtest kopen of huren

Je kan de carbuurtest kopen bij sommige speciaalzaken. Daarnaast vind je ook verschillende bouwhandels waar de carbon vochtmeter te huur wordt aangeboden.

Bekijk deze links voor enkele aanwijzingen:

Verhuren of verkopen Gamma, Hubo en Brico de carbon vochtmeter?

Tot op heden is het niet mogelijk om de carbuurtest aan te kopen of te huren bij doe-het-zelvers als Gamma, Hubo of Brico. De carbid vochtmeter is een gespecialiseerd toestel en doorgaans enkel te vinden in handelszaken voor professionelen.

Nuttige links

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER