Buitenmuur schilderen: tips over verfsoorten, kleuren en seizoenen

Als je besluit om je buitenmuur eens een nieuwe look te geven door hem te schilderen, kan je je best goed voorbereiden. Het schilderen van een buitenmuur vereist een goede voorbereiding en uitvoering. In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie mee over hoe je dit het beste aanpakt.

Wanneer kan je de buitenmuur schilderen?

Sommige mensen krijgen plotseling een ingeving om hun buitenmuren te schilderen. Maar lukt dat wel zomaar? Het antwoord is nee. Buitenmuren zijn in tegenstelling tot binnenmuren vaak vochtig en vergen een juiste aanpak.

We raden je aan om pas aan het werk te gaan bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius. Bij een te lage temperatuur is de droogsnelheid van de buitenmuurcoating namelijk te laag. Bij goed, warmer weer zal het droogproces dus veel sneller verlopen. Meestal geeft de periode tussen april en oktober de beste weersomstandigheden voor jouw schilderwerk.

Houd altijd rekening met de grondverf

Voordat je naar de winkel gaat om gerief te kopen, controleer je best even de buitenmuur. Net zoals het weer, speelt ook de ondergrond een cruciale rol. Is het een klassieke bakstenen muur? Gaat het over de schuur van hout? Of hebben we met beton te maken? Voor het beste resultaat moet de verf naadloos aansluiten op je overvlak.

De ondergrond moet altijd schoongemaakt worden alvorens men begint te schilderen. Je kunt daarvoor verfreinigers gebruiken. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon is en verwijder oneffenheden. Ten slotte raden we je aan om de luchtvochtigheid te meten. Is de luchtvochtigheid hoger dan 5%? Dan zal de verf niet goed genoeg hechten vanwege een te natte muur.

Breng een laagje verf aan op de buitenmuur en je bent klaar! Simpel… Helaas werkt het in de praktijk niet zo.  Zoals je hierboven hebt gelezen, is de situatie erg belangrijk, maar dat geldt ook voor het starten. Om die reden is het essentieel om een goede primer te gebruiken. De primer vormt een verbinding tussen de ondergrond en de toplaag. Door een goede hechting geniet je langer van goede resultaten. Ook bij het kiezen van de juiste primer is moet je rekening houden met de juiste ondergrond.

De juiste verf is ook altijd belangrijk!

Nu je de voorbereidingen voor het schilderen van de buitenmuur kent, is het bijna tijd voor het echte werk. Eerst moet je nog de juiste buitenmuurverf kiezen. Net als de primer speelt de ondergrond een grote rol in de toplaag. De coating moet zoveel mogelijk aan de ondergrond hechten zodat de toplaag lang meegaat. Weet je niet zeker of de goede keuze gemaakt is? Zorg er dan voor dat je de beschrijving op het vat of potje kritisch leest. Het verfmerk somt veel andere informatie op die van pas kan komen als je buitenmuren gaat schilderen.

Nog een veelgebruikt verftype voor de buitengevel is kaleiverf op kalkbasis. Dat type verf geeft je buitengevel een authentieke uitstraling en beschermt bovendien beter tegen vocht!

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER