Waterkoelers voor thuis
Een heerlijk, verkoelend glas water biedt een aangename verfrissing voor de mens. Een waterkoeler in huis of op kantoor is daarom een echte aanwinst. Het gezin geniet van fris, lekker water en op het werk ben je altijd verzekerd van zuiver, koel en mineraalrijk drinkwater gedurende de werkdag.
In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik van waterkoelers, de ideale omgeving waarin je een waterkoelsysteem kunt plaatsen. Ook lees je meer over het correcte gebruik van de waterflessen, samen met enkele onderhoudstips.
Gebruik van de waterkoeler
Tap het water zo kort mogelijk voor het serveren indien mogelijk. Wanneer je van plan bent veel water te gaan tappen, dan adviseren we om te beginnen met bruisend water i.p.v. plat
water. Wanneer de machine begint te sputteren of stopt met water geven, dan is waarschijnlijk de koelcapaciteit bereikt. Wacht dan even alvorens verder te tappen. Zorg dat er geen andere vloeistoffen dan kraanwater door de tap gaan.
De tap dient dagelijks te worden gereinigd met een schone doek. Spray ook de uiteinden van de tap dagelijks in met hygiënespray en laat deze inwerken (niet eraf boenen). Houd er rekening mee dat wanneer de waterleiding wordt gedeeld met bijvoorbeeld de vaatwasser, koffiemachine of een ander apparaat dit voor drukval in het water kan zorgen wanneer apparaten tegelijkertijd gebruikt worden.
De meeste watertaps zijn niet storingsgevoelig (vooral wanneer je je aan bovengenoemde punten houdt), toch kan het voorkomen dat een storing zich voordoet. Raadpleeg eerst de meegeleverde “Eerste hulp bij storingen” waarmee je gemakkelijk een eventuele storing kan oplossen.
Omgeving Waterkoeler
Zorg voor voldoende ventilatie rondom de waterkoeler. Er dient minimaal 10cm vrije ruimte rondom te zijn en de waterkoeler dient niet in een afgesloten kast te staan. Voorkom nattigheid in en op de waterkoeler. Zorg ervoor dat de ruimte waar de waterkoeler staat niet te warm wordt. Hoge temperaturen hebben een negatief effect op de koelcapaciteit, de levensduur en het stroomverbruik. Zorg ervoor dat de koolzuurcilinder (2kg en groter) veilig en vast staat door middel van een veiligheidset met muurbeugel. Laat je goed informeren over de wet en regelgeving rondom het gebruik van koolzuurcilinders.
Gebruik waterflessen
Zorg dat er niks anders dan water uit de waterkoeler in de flessen komt. De druk in een fles met bruisend water kan zich opbouwen, probeer dit zoveel mogelijk te minimaliseredoor het water
zo min mogelijk te laten schudden. Ga voorzichtig met de glazen flessen om, elke botsing kan zorgen voor kleine schade in de fles waardoor deze breekbaarder wordt. De waterflessen en doppen dienen na gebruik en/of dagelijks te worden gereinigd in een goed werkende en hygiënische vaatwasser. Droog de flessen en doppen na reiniging.
Onderhoud van de waterkoeler
Welke werkzaamheden worden er tijdens een onderhoudsbeurt uitgevoerd?
- Temperatuur controleren en afstellen
- Vervangen van filter(s) door nieuwe actief koolstof filter(s)
- Koelsysteem stofvrij maken
- Ontkalken waterkoeler (heet water output)
- Lekbak reinigen (indien mogelijk)
- Desinfecteren, door- en naspoelen van het watercircuit
- Controle algehele werking
Prijs waterkoelers
Er bestaan tientallen types waterkoelers. De prijs is steeds afhankelijk van tal van factoren. Let ook op bepaalde promotieacties!
Artikel in samenwerking met Aqualex Waterkoelers.