Mechanische ventilatie: alle ventilatietypes

Mechanische ventilatietypes voor binnenhuisventilatie

Afzuiging met ventilatoren

Een ventilatiesysteem dat de lucht met ventilatoren afvoert, voert de vervuilde lucht af met speciale afvoerroosters. Zo’n ventilatiesysteem word vooral gebruikt in natte ruimtes zoals badkamers, bergruimten of keukens. Een ventilatiesysteem met afzuigfunctie haalt verse buitenlucht naar binnen via raamroosters gemaakt voor dit ventilatiesysteem.

Veel huizen hebben ook roosters onder in de deuren, waardoor het weer makkelijker is voor de lucht om goed te circuleren door het huis.

Natuurlijk ventilatiesysteem

Uiteraard is het heel belangrijk om een natuurlijke ventilatie in huis te creëren. Sommige mensen luchten hun kamers dagelijks en is dit een goede gewoonte. Zeker in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals kelders, slaapkamers of badkamers is het openen van de venster een goed ritueel. Zo kan de vochtige lucht vervangen worden met een frisse buitenlucht. Het is al genoeg om elke dag een uurtje je ramen tegen elkaar open te zetten, zodat de circulatie op natuurlijke wijze kan gebeuren.

Er is met natuurlijke verluchting een groot nadeel: in de winter is dit niet zo gemakkelijk. Het openen van je ramen in winterse omstandigheden zal de verwarmingskosten logischerwijs de hoogte in jagen. Daarom kan je opteren voor ventilatiesystemen met een ingebouwd warmterecuperatiesysteem.

Ventilatie met warmterecuperatie

Met een ventilatiesysteem met warmterecuperatie wordt de aanvoer van frisse buitenlucht naar binnen volledig automatisch geregeld. Het mooie hiervan is dat je de ramen en deuren niet open hoeft te zetten. Ook ventilatieroosters in de muren en deuren zijn ook niet per se nodig, hoewel ze nooit kwaad kunnen natuurlijk. Een aantal producten van dergelijke ventilatiesystemen zijn Aquaconsult, Vasco, DucoBox, Orcon, Zehnder, Renson en Daikin.

Luchttoevoer met ventilatoren

Je kan ook verse lucht in huis krijgen op indirecte wijze via ventilatoren. Hierbij wordt vochtige lucht naar buiten gepompt en komt nieuwe verse lucht binnen via het aansluitende aanzuigeffect. Je kan dit vergelijken met een schoorsteen waarbij alle vuile lucht naar buiten geduwd wordt, waardoor een onderdruk ontstaat en verse lucht zich via andere ventilatie-openingen naar binnen begeeft.

Mechanische ventilatie

Hieronder beschikbaar: gratis vochtdiagnose met erkend vochtexpert.

Wil je prijzen vergelijken? Of informatie inwinnen over vochtbestrijding?

Kies hieronder je land om de gratis vochtexpertise aan te vragen of meer informatie te krijgen

Over deze website

Vochtbestrijding Info staat verbonden met meer dan 250 vochtbestrijding bedrijven in België en Nederland. Zoek je een vochtexpert? Via deze website kom je gemakkelijk in contact met de meest gekwalificeerde vochtexperts en vochtbedrijven in je buurt in België en Nederland.

Een vochtexpertise is altijd gratis en vrijblijvend (zonder verdere verplichtingen). Als u wilt dat er werken worden uitgevoerd, kan u ook een prijsbestek opvragen. Een vochtdiagnose is bovendien heel leerrijk. Je ontdekt de toestand van je muren (bijvoorbeeld de vochtigheidspercentages), je krijgt tips over wat je preventief kan ondernemen en je leert meer over de beschikbare premies en subsidies.

Hoeveel kost vochtbestrijding?

Bereken de prijs voor verschillende soorten vochtbestrijding via deze rekenmodule en onafhankelijke offertemodule.

Gratis en objectief maximaal 4 prijzen vergelijken van enkel erkende vochtexperts. In enkele muisklikken.

KLIK HIER

WTCB Vochtbestrijding en opstijgend vocht

Vochtige muren? Hoge luchtvochtigheid? Opstijgend vocht?

Download de gratis gids over Vochtbestrijding van het officiële WTCB. De gids komt toe via e-mail.

Hoe behandel je opstijgend vocht? Hoe verlopen muurinjecties? Wat kan je allemaal doen? 

Lees het in deze gratis gids van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de beroepsorganisatie van bouwbedrijven.

Onafhankelijke vergelijking van +250 bedrijven in vochtbestrijding

Zeg vaarwel aan dat vervelend vocht

Bereken de prijs van vochtbestrijding (in muren of kelder) of gebruik onze innovatieve offertemodule.

Gratis 4 prijzen en/of aannemers vergelijken, onafhankelijk van elkaar. Via enkele muisklikken.

KLIK HIER